Bir haksızlık daha: Suriyeli göçmen Munip Ali sınır dışı edildi

28.01.2022 - 18:50
Haberi paylaş

AKP’ye yönelik eleştirel paylaşımları gerekçesiyle hakkında sınır dışı edilme kararı verilen ve Malatya Geri Gönderme Merkezinde tutulan mülteci işçi Munip Ali, Suriye’nin Azez bölgesine sınır dışı edildi.

Suriyeli işçi Munip Ali sosyal medyada, Mayıs 2021’de Gaziantep’te Furkan Vakfı üyelerine yönelik cami içerisinde biber gazlı müdahale görüntülerini, AKP’nin kongre görüntüleriyle kıyaslamış ve polis müdahalesini kınamıştı.

Paylaşımının ardından “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama” suçlamasıyla gözaltına alınan mülteci Munip Ali, “Kamu düzeni ve güvenliği açısından tehlike oluşturduğu” gerekçesiyle hakkında sınır dışı edilme kararı verildi. 

Munip Ali’nin avukatı Meral Kaban müvekkilinin paylaşımlarının ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirtmiş, sınır dışı kararı hakkında şu yorumlarda bulunmuştu: “Bu twitleri Türkiyeli bir muhalif atsa da bu muameleye maruz kalırdı ama mülteci olunca sınır dışı edilme ile de karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Son zamanlarda TCK 216, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, çok popüler bir suç oldu. Munip bu suçlamadan beraat edecektir, ancak ifade özgürlüğünü kullanan bir mülteci olmasından kaynaklı ‘sınır dışı’ ve ‘idari gözetim’ sürecine maruz kalıyor. Munip’in bazı konuları eleştirel şekilde ele alması bazı kesimler için ürkütücü ve korkutucu geliyor”.

Munip Ali olaydan sonra İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) idari gözetim altına alındı, sonra Erzurum ve Malatya Geri Gönderme Merkezlerinde gözaltında tutulmaya devam edildi.

Munip Ali’nin bugün Suriye’ye sınır dışı edildiği haberi geldi. Hiçbir akrabasının ve yakınının olmadığı Azez bölgesine sınır dışı edildi.

Munip Ali daha önce de Suriyelilere ve diğer göçmenlere yönelik haksızlıklara karşı, ırkçılığa karşı tepkisini sosyal medya üzerinden sürekli dile getiren bir kişi. 2013 yılından beri İzmir’de yaşıyordu. Hepimiz Göçmeniz Platformunun da katılımcısı olduğu, Sığınmacılar Platformu üyesiydi.

Munip Ali hakkında verilen sınır dışı kararının acilen geri alınması gerekir.

Bültene kayıt ol