İzmir'de ırkçı katliam: Üç Suriyeli genç işçi yakılarak öldürüldü

22.12.2021 - 10:46
Haberi paylaş

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde 3 Suriyeli işçinin, bir saldırgan tarafından gece uyku halindeyken yakılarak katledildiğini duyurdu.

16 Kasım’da yaşandığı belirtilen olayda, saldırganla Suriyeli gençler arasında herhangi husumet bulunmadığı, olayın ırkçı bir saldırı olduğu ifade edildi. Hayatını kaybeden işçilerin aileleri hukuki destek için aktivistlerle diyaloga geçtiler.

Hayatını kaybeden 3 gencin fotoğrafları ve kimlik bilgileri sosyal medyada paylaşıldı. Suriyeli gençlerin 23 yaşındaki Mamoun al-Nabhan, 21 yaşındaki Ahmed Al-Ali ve 17 yaşındaki Muhammed el-Bish olduğu öğrenildi.

Konuya dair Özgürlük için Hukukçular Derneği’ne (ÖHD) başvuruda bulunan Taha Elgazi, 3 Suriyeli gencin de işçi olduğunu aktardı. Gençlerin bulunduğu yeri Kemal adında bir kişinin ateşe verdiğini belirten  Elgazi, iki gencin 15 saat içinde bir gencin ise bir hafta sonra yaşamını yitirdiğini aktardı. 

Olayın ardından polisin geldiğini ve olayın bulunduğu yere yakın bir yerde yaşayan bir yurttaşın ifadesinin alındığını aktaran Elgazi, bu kişinin, “Kemal iki gün öncesinde gelip ‘bunları yakacağım’ dedi” şeklinde ifade verdiğini paylaştı. Elgazi, soyadı öğrenilemeyen Kemal adlı kişinin daha sonra tutuklandığını söyledi. 

Türkiye’de mültecilere dönük nefret eylemleri her geçen gün artıyor. Hukuki yaptırım yolları hızlı bir şekilde uygulanmadığından, failler cezasız kaldığından, mültecilere yönelik suçlarda artış var.

Güzelbahçe'de yaşandığı iddia edilen olayın yetkililer tarafından acilen soruşturulması ve kamuoyuna gerekli açıklamaların yapılması gerekiyor.

Bültene kayıt ol