Osman Kavala'nın engellenen özgürlüğü

02.11.2021 - 11:42
Haberi paylaş

Kriz üzerine kriz yaşayan Türkiye kapitalizmi geçtiğimiz günlerde büyük bir uluslararası krizin daha ortasına düştü.

Hakkında Türkiye mahkemelerinde verilmiş iki beraat kararı olmasına ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin hak ihlali tespitiyle “derhal tahliye edin” demesine rağmen 4 yıldır hapiste tutulan Osman Kavala’nın özgürlüğü, Erdoğan yönetimi ile 10 Batı devletini karşı karşıya getirdi.

Erdoğan ve Bahçeli’nin ağır sözlerle itham ettiği insan hakları aktivisti Osman Kavala, adil yargılanma imkanı görmediği için duruşmalara katılmayacağını ve savunma yapmayacağını duyurmuştu.

Bunun üzerine aralarında ABD, Almanya, İngiltere ve Fransa’nın olduğu 10 büyükelçi Türkiye hükümetini insan haklarına uymaya ve Osman Kavala hakkındaki AİHM kararını uygulamaya çağırdı.

Kur şoku ile Türk Lirası hızla değer kaybederken patlak veren bu kriz, sert açıklamaların ardından diplomatlar arasındaki uzlaşma görüntüleri ile şimdilik söndürüldü.

Başta ABD olmak üzere 10 devletten bir kısmı ‘Türkiye’nin iç yargı kararlarına karışmayız’ derken, Erdoğan da “Üzerimize düşeni yaparız” diyerek yargılama sürecinin devamında AİHM kararını uygulayabileceklerinin işaretini verdi.

İktidarın krizi şimdilik soğutuldu. ABD ve müttefikleri Türkiye’ye aynı şeyi söylemeye devam ederken, Almanya ise Türkiye’nin Avrupa Parlamentosu’ndan çıkarılmasını savunuyor. 

Kriz soğutuldu ama Osman Kavala haksız, düzmece, her biri kendi savunmasıyla çürütülmüş iddialarla hala hapiste.

İktidarın hedef seçtiği bir kişinin, sırf muhalif görüş ve etkinliklerinden, bu kadar baskı ve eziyete uğraması kabul edilemez. Osman Kavala derhal serbest bırakılmalı.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol