Ümraniye'de atık kâğıt ve plastik toplama işçilerine baskın

05.10.2021 - 03:37
Haberi paylaş

İstanbul Ümraniye'de sabahın erken saatlerinde atık kâğıt ve plastik toplayıcılarının depolarına Ümraniye Belediyesi zabıta ekipleri ve çevik kuvvet polisleri baskın düzenledi.

Zabıta ekipleri, depoların bulunduğu bölgeye gelerek "Ruhsatınız var mı, izininiz var mı" şeklinde sorular sordu, "Buralara el koyacağız" dedi. Geri dönüşüm işçileri, depolarına el konulmasına karşı direnişe geçti.

İşçilerin, zabıtaların tehditlerine karşı çıkması üzerine onlarca çevik kuvvet polisi Esenkent'teki geri dönüşüm deposuna geldi. İşçiler, direnişlerini polise karşı da sürdürdü. Polisin biber gazlı ve plastik mermili müdahalesinde bir depo alev aldı, en az dört geri dönüşüm işçisi gözaltına alındı.

İşçilerin direnişi sonucu geri çekilen polis, geri dönüşüm deposu karşısında bekleyişe geçti. Daha sonra bazı depolar mühürlendi.

Ümraniye ve Bakırköy’de de baskınlar olmuştu

Geçen ay, İstanbul Valiliğinin kararı ile emniyet ve belediye görevlileri, Ümraniye ve Bakırköy bölgesinde 100’e yakın atık toplama deposuna baskın düzenlemişti. Yapılan baskınlarda 145’i Afgan göçmen olmak üzere 286 kâğıt ve plastik toplayıcı hakkında idari işlem yapılmış, gözaltına alınan Afgan göçmenler sınır dışı edilmek üzere Tuzla Geri Gönderme Merkezi’ne sevk edilmişti.

Baskın sonrası Marksist.org’a konuşan Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Ali Mendillioğlu geri dönüşüm işinin yüz binlerce insanın yaşam alanını oluşturduğunun altını çizmiş, tek taleplerinin geri dönüşüm işçiliğine engel olunmaması olduğunu söylemişti. Mendillioğlu sözlerini şöyle tamamlamıştı: “Yüzbinlerce insanı gözden çıkarmak istiyorlar. Görüşmelerimiz devam ediyor. Anlaşma olmazsa mücadeleye devam edeceğiz. Destek bekliyoruz ama kazanmak için örgütlenmemizi de güçlendirmemiz gerektiğinin farkındayız."

Bültene kayıt ol