Mülteci Medyası'nın sosyal medya paylaşımına soruşturma

14.08.2021 - 12:14
Haberi paylaş

Ankara Altındağ'da mültecilere yapılan ırkçı saldırıları haberleştiren Mülteci Medyası'nın bir sosyal medya paylaşımı hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Mülteci Medyası Derneği Yönetim Kurulu'nun açıklaması şöyle:

Ankara’nın Altındağ ilçesinde 10-11 Ağustos tarihlerinde mültecilere yönelik gerçekleşen ırkçı saldırıları, yağmalama olaylarını Mülteci Medyası olarak yakından takip ettik ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden yaptığımız çok sayıda paylaşımla takipçilerimizi bilgilendirmeye çalıştık. Hem saldırıların yaşandığı günler de hem de sonrasında bu paylaşımlardan dolayı sosyal medyada mülteci düşmanı, ırkçı çevreler tarafından hedef gösterildik ve hakaretlere maruz kaldık.

Bu paylaşımlardan biri de bir Suriyeli mülteciye ait olduğu düşünülen bir bakkal dükkanına yönelik yağmalama girişimi idi. Paylaşımımızda ırkçı grupların, Suriyeli mültecilere ait dükkanlara ve evlere organize olarak saldırdığını ve videoda açık ve net olarak görülen polislerin bu saldırılara müdahale etmediğini belirttik. Paylaşımımıza dair sonrasında resmi makamlar tarafından bir yalanlama gelmedi.

Ankara’da mültecilere yönelik ırkçı saldırıları haberleştirdiğimiz bir sosyal medya paylaşımımıza Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ iddiası ile soruşturma başlatıldığını öğrendik.

Dün akşam bu paylaşımımız hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığını öğrendik. Soruşturmanın gerekçesi ise söz konusu paylaşımın Türk Ceza Kanunu’nun 216. maddesinde yer alan ‘halkı, kin ve tahrik’ suçunu içerdiğini iddia ediliyor olması. Saldırıların sonlandırılması için çağrılar yapan Mülteci Medyası’nın bir paylaşımına bu tür suçlama yapılıyor olmasının açıklanacak bir yanı yoktur. Bu paylaşımın neresinden rahatsız olunmuştur? Irkçı grupların organize olarak saldırdığını belirtmemizden mi yoksa videoda görülen polislerin müdahale etmediğini dile getirmemizden mi?

Ankara’nın Altındağ ilçesinde yaşananlar, günlerdir mülteciler üzerinden oy devşirmeye çalışan ve siyasetçilerin yapmış olduğu nefret söylemi, ırkçı ve düşmanlaştırıcı ifade içeren açıklamalarının ve kimi sosyal medya kullanıcılarının, mültecilerle ilgili dezenformasyona uğramış paylaşımlarının bir sonucudur. Asıl sorumlular buralarda aralanmalıdır. Mültecilerle ilgili gerçeği içermeyen ya da geçmişte yaşanmış ve sorumlulularının cezalandırıldığı olayları tekrar tekrar paylaşıma sokarak mültecileri hedef gösterenler yargılanmalıdır.

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturmada hali hazırda Mülteci Medyası ile ilişkisi olmayan bir gazeteci dün akşam saatlerinde evinden gözaltına alındı ve ifade işlemlerinin ardından savcılık talimatı ile serbest bırakıldı.

Mülteci Medyası olarak basın özgürlüğünü ihlal eden bu sürecin takipçisi olacağız ve yayıncılık çizgimize aynı şekilde devam edeceğimizi kamuoyuna duyururuz.

Bültene kayıt ol