MB’dan kaybolan 128 milyar dolar nerede

27.02.2021 - 16:14
Haberi paylaş

Merkez Bankası (MB) rezervlerinden kaybolan 128 Milyar Dolar'ın nerede olduğu sorusuna ilişkin iktidardan gelen açıklamalar kamuoyunu tatmin etmedi. 

Muhalefet, paranın Merkez Bankası'ndan hangi koşullarda çıktığını, kime satıldığını ve elde edilen gelirin nasıl harcandığını sormaya devam ediyor. 

Dövizler satılırken ihale açılmadı, kime kaça satıldığı açıklanmadı. Yapılan araştırmalar, dövizlerin kamu bankaları aracılığı ile gizlice elden çıkarıldığını gösteriyor.

Cumhurbaşkanı, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin iki yıla yakın sürede eritilmesinde ‘dolar kontrolünü’ gerekçe olarak gösterdi. Ancak döviz rezervlerinin eritilmesine rağmen kur frenlenemedi. Rezervler tüketilene kadar ısrarla satış yöntemi uygulandı. Dövizdeki hareket var olan yatırımcıların da yurt dışına kaçmasına neden oldu. 

AKP sözcüleri MB’nın döviz işlemlerinin şeffaf olduğunu iddia ediyorlar, ancak MB’nin sitesinde son döviz müdahalesinin 2014’te olduğu yazıyor.

Ekonomistler, yapılan usulsüzlükler nedeniyle durumun saklanmaya çalışıldığını, arka kapı yöntemleriyle dövizlerin satıldığını açıklıyorlar. Kurlar artmıyormuş görüntüsü vermek için bu işlemlerin yapıldığını, ama bunda da başarılı olamadıklarını söylüyorlar.    

Merkez Bankası rezervi bugün yaklaşık eksi 60 milyar dolar seviyesinde. Yani Merkez Bankası’na borç verenler borçlarını geri isteseler, Merkez Bankası’nda o borcun tamamını ödeyecek para yok.    Türkiye döviz açısından “5 cent’e muhtaç” olunan dönemden daha kötü durumda.

Faiz mi enflasyonu belirler enflasyon mu faizi belirler gibi aslında ekonomi literatüründe olmayan bir konu yüzünden Merkez Bankasındaki 128 milyar doları buhar olup gitti.    

Cumhurbaşkanının, Maliye Bakanlığına damadını getirmesi ve “faiz enflasyonun sebebidir” görüşündeki ısrarı, sonuçta 128 milyar doların yok olmasına neden oldu.

128 milyar doların TL’ye çevrilmesi sonrası, işçiye, emekçiye, köylüye, esnafa verilen bir gelir desteği de yok. Türkiye, Covid döneminde vatandaşına en az hibe desteği veren ülkelerden birisi. Verilen hibelerin milli gelire oranı Türkiye için yüzde 1. Bu oran Avrupa’da yüzde 10, ABD’de yüzde 15.

Salgının da etkisi ile işsiz sayısı 10 milyonu geçti, esnafın durumu çok kötü, ama yasaklara rağmen AKP kongreleri yapılmaya devam ediliyor. Kongrelerde sosyal mesafe sıfır, salonlar lebaleb dolu. Ama esnafa gelince 'Aman ha Kovid gelir' deniyor. AKP, bu hatalı, sorumsuz, adaletsiz ve ölçüsüz davranışlarının hesabını vermelidir.

Bültene kayıt ol