Özelleştirme İdaresi nasıl 2,65 milyar TL zarar etti?

24.10.2020 - 13:46
Haberi paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomiden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın 2019 yılında 2,65 milyar TL zarar etmesini TBMM gündemine taşıdı. Paylan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Paylan, Sayıştay’ın 2019 yılı için gerçekleştirdiği denetimde, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın faaliyet gelirlerinin 1,95 milyar, faaliyet giderlerinin 4,6 milyar TL olduğunu ve kurumun dönem sonunda 2,65 milyar TL ‘zarar’ ettiğini saptadığını söyledi.

Paylan, Sayıştay denetiminde, “Kurumun kamu yararına kullanılması kaydıyla bedelli/bedelsiz olarak kamu kurum, kuruluşlarına ve mahalli idarelere devrettiği 26 taşınmazın, devralan kuruluşlar tarafından satıldığı; 4 taşınmazın amacı dışında kullanıldığı tespit edilmiştir” dedi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın, 2019 yılında nasıl 2,65 milyar TL zarar ettiğini soran Paylan, Maliye Bakanlığına şu soruları sordu:

  • Bakanlığınıza bağlı olan kurumların yarattığı zararların, halkın vergileriyle karşılandığının farkında mısınız?
  • 2,65 milyar TL zararın sorumlularını tespit ederek, gerekli yaptırımı uygulayacak mısınız?
  • Söz konusu kurum tarafından, kamu yararına kullanılması şartıyla devredilen taşınmazların, satılması ve amacı dışında kullanılması yolsuzluk değil midir?

Bültene kayıt ol