HDP'ye yapılan özel baskı

29.09.2020 - 11:22
Haberi paylaş

HDP'li 20 siyasetçinin gözaltı süresi uzatılırken, meclisteki 7 HDP'linin vekilliği düşürülmek isteniyor.

6 yıl sonra yeniden açılan “Kobanê soruşturması” kapsamında gözaltına alınan HDP'lilere yapılan işlemi hukuki olarak gören neredeyse kimse yok. Devletin uyguladığı özel baskı, bu operasyonun da bütünüyle siyasi olduğunu ortaya koyuyor.

- 25 Eylül'de gözaltına alınan HDP'nin eski yöneticileri, 28 Eylül'de mahkemeye çıkartıldı. Savunmaları sırasında avukatlar pandemi gerekçe gösterilerek salona alınmadı. HDP'liler ilk dört günde de avukatlarıyla görüştürülmemişti.

- Gözaltındakiler yemek yememe boykotuna başladı. Daha önce aynı soruşturmadan haksız yere tutuklandığı ve devletin tazminat ödediği Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen ile 3 HDP yöneticisi Ankara Emniyet'i tarafından verilen yemek sebebiyle zehirlenmişti. HDP'liler bu durumu işkence olarak niteledi.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile o dönemde MYK'da yer alan Garo Paylan, Meral Danış Beştaş, Hüda Kaya, Saruhan Oluç, Sezai Temelli ve Serpil Kemalbay hakkında fezleke hazırlıyor. 7 HDP'linin dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor.

- 2018 seçimlerinde 65 il ve ilçede yönetime gelen HDP’li belediyelerden geriye 12 tane kaldı. Kayyum ile el konulmayan il belediyelerinden biri de Kars'tı. Ayhan Bilgen'in son operasyona dahil edilmesi, Kars Belediyesi'nde kayyum atama hazırlığı olarak yorumlandı.

Bültene kayıt ol