ÇHD'li avukatlar adil yargılama talep ediyor

01.09.2020 - 12:58
Haberi paylaş

Adil yargılanmadıkları için ölüm orucuna başlayan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukat Ebru Timtik eyleminin 238. gününde vefat etti, avukat Aytaç Ünsal ise 210 gündür eylemine devam ediyor. 

ÇHD üyesi 20 avukat, 17 Kasım 2017 tarihinde, bir gizli tanık ifadesi gerekçe gösterilerek gözaltına alındılar ve tutuklandılar.

Bir yıl tutuklu kalan avukatlar 14 Eylül 2018’de mahkeme tarafından serbest bırakıldılar, ama ertesi gün yine aynı mahkeme tarafından tutuklandılar. Buna rağmen mahkeme heyeti HSK tarafından tümden değiştirildi. 

Yeni atanan mahkeme heyeti, gizli tanık beyanlarını esas alan iddianameyi dayanak olarak aldı. Savunma avukatlarına yeterli savunma imkânı vermedi. Bazı duruşmalarda izleyiciler, gazeteciler, sanık avukatları veya sanıklar duruşma salonundan atıldılar.

Mahkeme, 7 Mart 2019’da yapılan ve sanık avukatlarının yine alınmadığı son duruşmada, ÇHD üyesi avukatlara toplam 159 yıl hapis cezası verdi. Sonuç olarak, yeni görevlendirilen hâkimlerce yürütülen, yargılama denilemeyecek bir sürecin sonunda sadece bir itirafçı tanığın beyanı ile son savunmalarını yapmalarına imkân verilmeden, müdafilerinin de olmadığı bir duruşmada hüküm verildi. 

3 Şubat 2020’de ÇHD üyesi tutuklu 8 avukat, avukatlık mesleğinin yargılama konusu yapılamayacağını ifade ederek açlık grevine başladı.

Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal, ölüm orucuna bağlı olarak sağlık koşullarının ağırlaşması üzerine Adli Tıp Kurumunun verdiği “cezaevinde kalmaları sakıncalıdır” raporuna rağmen tahliye edilmediler. 

Ebru Timtik’in ölümü sonrası davada halen Selçuk Kozağaçlı, Behiç Aşçı, Barkın Timtik, Oya Aslan, Engin Gökoğlu, Aycan Çiçek ve Aytaç Ünsal tutuklu bulunuyor. Adil yargılanma ilkesi hiçe sayılarak ceza verilen tutuklu avukatların bir an önce serbest bırakılması gerekir.

Bültene kayıt ol