Sivas katliamının yıldönümünde yükselen ses: Unutmadık!

02.07.2020 - 08:24
Haberi paylaş

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en vahşi katliamlarından birinin 27. yıldönümünde, Alevilerin acısı ve adalet talebi bir kez daha kendini ortaya koyuyor.

Sosyal medyada çok sayıda kullanıcı #UnutMADIMAKlımda etiketiyle anma ve  mesajları yayınlıyor

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) açıklamasında "Yirmi yedi yıl önce Madımak Oteli'ne düşen ateş yüreğimizi dağlamaya devam ediyor... Sivas Katliamı’ndan sonra 19 Aralık, Gazi, Roboski, Reyhanlı, Suruç başta olmak üzere pek çok katliam yaşanmıştır. Milyonların eseri Gezi Direnişi’nde gençlerimiz sokak ortasında katledilmiştir. Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamı 10 Ekim Ankara Gar Katliamı ile yüreğimize 103 bıçak daha saplanmıştır” dedi.

27 yıl önce Pir Sultan Abdal Şenlikleri'ne katılmak Sivas'a gelen, aydınlar ve sanatçıların kaldığı Madımak Oteli "şeriat" sloganları atan bir kalabalık tarafından sarılmış ve ateşe verilmişti. 33 şenlik katılımcısı feci şekilde katledilmişti. 

Ankara'da yapılan cenaze törenine katılan yüz binlerce kişi kışkırtmalara ve katliama seyirci kalan devleti sorumlu tutmuş, dönemin hükümeti DYP-SHP koalisyonunu protesto etmek için meclise bozuk para atmışlardı.

Anmaya kısıtlama

Her yıl olduğu gibi Madımak Oteli önünde Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin öncülüğünde bir anma gerçekleşecek. Sivas Valiliği koronavirüs salgınını gerekçe göstererek anmaya katılımı 100 kişi ile sınırladı. 

PSAKD Genel Sekreteri Onur Şahin, "Genel Başkanlarımızla birlikte Sivas Valisiyle görüşme sağladık. 100 kişi sınırı ile ‘sembolik’ bir anma yapabileceğimiz söylendi. Yürüyüş izni çıkmadı. Sivas dışından yürüyüşe katılım sağlanmaması istendi. Milyonlarca çocuğumuz geçen hafta YKS'ye girdi, camiler dolu, restoranlar açık, fabrikalar açık, Sivas'a gelince mi pandemi akıllara geldi?" diye tepkilerini dile getirdi.

Bültene kayıt ol