#SosyalMedyamaDokunma

01.07.2020 - 17:50
Haberi paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sosyal medyayı yasaklayacağına dair sözleri sosyal medyada çok sayıda kullanıcı tarafından protesto ediliyor.

Erdoğan bugün yaptığı sert konuşmada "Niçin Youtube, Twitter, Netflix gibi sosyal medyalara karşı olduğumuzu anlıyor musunuz? Bu millete bu tür mecralar yakışmıyor. Bir an önce parlamentomuza getirip tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz" dedi.

Esra Albayrak ve Bakan Berat Albayrak'a bazı sosyal medya kullanıcılarının yaptığı hakaretler çok sayıda siyasi tarafından kınandı.

Cinsiyetçi hakarette bulunan şahıs, Mersin'de gözaltına alındı. 

Sosyal medyada başta kadınlara yapılanlar olmak üzere tüm nefret ve yalan kampanyalarını kınamak,(Esra Albayrak, Başak Demirtaş ve Canan Kaftancıoğlu gibi bir çok kadın hakarete/tacize uğradı) toplumsal konsensus ve demokratik yollarla bu saldırganlıkları önlemek yerine ağır bir yasak dile getirildi.

Cumhurbaşkanı'nın açıklamasının ardından gelen tepkiler üzerine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan düzeltme yapıldı.

Açıklamada "Cumhurbaşkanımız hayatı boyunca vesayetçilikle, anti-demokratik unsurlarla, yaskçı zinhiniyetle mücadele etmiştir" denilerken Erdoğan'ın hakaret ve terör propagandası gibi bir dizi başlıkta sosyal medya üzerindeki hukuki denetimin artırılmasından bahsettiği anlatılıyor. 

Hangisi doğru? Bu AKP-MHP blokunun sonbaharda getirileceğinden bahsettiği ve bir dizi antidemokratik kararı içeren torba yasası ortaya çıktığında anlaşılacak. Ancak yıllarca süren Wikipedia yasağının aylar önce sona ermesi, sosyal medyada sansürün çok baskıcı bir boyuta ulaşabileceğini bir örneği.

Sosyal medyada Erdoğan'ın sözlerine tepki gösteren çok sayıda kullanıcı bu sözleri Kuzey Kore tarzı olarak niteledi. Çin, Kuzey Kore, İran ve Rusya'da iktidarlardan bağımsız ve muhalif seslerin varolabildiği sosyal medya mecraları yasaklı ya da ağır denetime tabi tutuluyor durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi sosyal medyayı kullanan ABD Başkanı Donald Trump da sosyal medyaya müdahaleden yana.

Bültene kayıt ol