Osman Kavala yine tutuklandı: Yargıya siyasi müdahale

19.02.2020 - 16:52
Haberi paylaş

Gezi Parkı davasında çıkan beraat kararları sevinçle karşılanırken, Osman Kavala yine tutuklandı.

840 gün haksız yere hapiste tutulduktan sonra serbest bırakılması gereken Kavala, 24 saat boyunca gözaltında tutuldu ve İstanbul Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi'nde sorgulandı.

Gezi Parkı davasıyla birlikte İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Osman Kavala'nın tutuklanması hakkında ikinci bir gerekçe sunmuştu. Gözaltının nedeni olan bu tutanakta Kavala, 15 Temmuz'a destek vermek ve 'anayasal düzeni bozmaya' girişmekle suçlandı.

15 Temmuz soruşturması kapsamında gözaltına alınan Osman Kavala daha önce aynı dosyadan tahliye edilmişti.

24 saat gözaltında tutulan Osman Kavala savcılıkta ifadesi alınmadan, tutuklanma talebiyle doğrudan mahkemeye çıkarıldı ve 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında "Türkiye Cumhuriyeti devletinin anayasal düzenini cebir, şiddet kullanarak değiştirmeye teşebbüs etme" suçlamasıyla tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ayrıca Gezi Parkı davasında verilen 9 beraat kararına da itiraz etti.

Beraat kararını tanımayanlar

Son duruşmada İçişleri Bakanlığı avukatı ve Hazine temsilcisi zaten savcılığın istediği cezaların verilmesini istemişti.

Gezi Parkı davasında yargılanan 9 kişinin beraat etmesi toplumda sevinçle karşılanırken, iktidar temsilcileri buna baştan itiraz etti.

Cumhurbaşkanına en yakın isimlerden biri olan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, hemen bir tweet atarak Gezi Parkı protestolarını "apaçık bir ihanet" olarak niteledi.

Çok sayıda AKP yetkilisi Osman Kavala ve Gezi Parkı protestoları hakkında benzer ithamlarda bulurken bugün partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, mahkeme kararını "beraat ettirmeye çalıştılar" şeklinde niteledi ve Osman Kavala'yı hedef aldı.

Hakimlere soruşturma

Hakim ve Savcılar Kurulu Birinci Dairesi, Gezi Parkı davasında beraat kararı veren mahkeme Başkanı Galip Mehmet Perk, üye Ahmet Tarık Çiftçioğlu ve Talip Ergen hakkında inceleme ve soruşturma izni verdi. 

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında inceleme başlatıldı.

Bültene kayıt ol