Sevag Balıkçı davasında karar: “Nihayet bir nefret suçunun cezalandırıldığını gördük”

13.01.2020 - 13:49
Haberi paylaş

24 Nisan 2011’de zorunlu askerlik yaparken öldürülen Sevag Balıkçı davasında karar çıktı. Sanık Kıvanç Ağaoğlu, "olası kastla öldürme" suçlamasıyla 16 yıl 8 ay hapis cezası aldı ve duruşmada tutuklandı.

Sanık Ağaoğlu, 2013’teki askeri mahkemedeki ilk yargılamada 4 yıl 5 ay hapis cezası almıştı. Dava, 8 Şubat 2018’de sivil mahkemede yeniden görülmeye başlanmıştı.

Sevag Balıkçı, Ermeni Soykırımı’nın 96. yılında, 24 Nisan 2011 tarihinde, zorunlu askerliğini yaparken Batman Kozluk ilçesinde Kıvanç Ağaoğlu’nun silahından çıkan kurşunla hayatını kaybetmişti. 

Balıkçı, tezkeresine 20 gün kala, karakol çevresine çit örme görevi sırasında öldürülmüştü.

Ağaoğlu’nun ölümüyle ilgili 2011 yılında, Askeri Savcılık tarafından iddianame hazırlandı. Hazırlanan iddianamede, silahın kendiliğinden ateş almasına neden olabilecek bir arızasının olmadığı ve yapılan testler sonucu tüfeğin kendiliğinden patlamadığı yönündeki tespitlere dikkat çekilmiş ve Ağaoğlu hakkında bilinçli insan öldürmek suçundan dokuz yıla kadar hapis cezası istenmişti. Dosyadaki bilirkişi raporları da Ağaoğlu’nun kusurlu olduğunu tespit etmişti.

Balıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde dava açıldı. Açılan dava yaklaşık iki yıl sonra sonuçlandı. Askeri Mahkeme, 26 Mart 2013 tarihinde açıkladığı kararında Ağaoğlu’nu  ‘bilinçli taksirle insan öldürmek’ suçundan 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, karakolda görevli sanık Astsubay Sadrettin Ersöz’e ’görevi ihmal’ suçundan 5 ay hapis cezası verip hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Balıkçı ailesi karara itiraz ederek dosyayı Askeri Yargıtay’a taşıdı. Askeri Yargıtay, yerel mahkemenin kararını usul yönünde bozarak yeniden yerel mahkemeye göndermişti. Yeniden yargılama devam ederken, 15 Temmuz’daki darbe girişiminden sonra çıkarılan 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile askeri yargı kaldırıldı. Askeri Mahkemelerin kaldırılmasından dolayı dosya, Balıkçı’nın öldürüldüğü yer olan Batman’ın Kozluk ilçesine gönderildi.

Dosya, Kozluk Asliye Ceza Mahkemesi’nde 8 Şubat’ta yeniden görülmeye başlanmıştı.

Balıkçı’nın öldürülmesinin ardından, karakolda görevli olan diğer askerlerin tanıklıklarına başvurulmuştu. Balıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili olan açılan davada olayın tanıklarından Halil Ekşi, ilk ifadesinde Ağaoğlu’nun Sevag Balıkçı’yı kasten öldürdüğünü söylemiş, ancak daha sonra ifadesini değiştirmişti.  Değiştirdiği ifadesinde “Tartışma ya da kavga olmadığını, olayın şakalaşmadan sonra meydana geldiğini” söylemişti.

Ancak Balıkçı Ailesi’nin itirazı üzerine, Ekşi yeniden ifade vermiş ve baskı altında ifadesini değiştirdiğini söylemişti. Ekşi hakkında ‘yalancı tanıklık’ yapmak suçundan Aydın’da dava açılmıştı. Davada ayrıca Ekşi’yi tehdit eden Ağaoğlu Ailesi’nin yakını Bülent Kaya da yargılanıyordu. Aydın 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 16 Aralık 2015’te görülen duruşmasında karar çıkmıştı. Mahkeme, Halil Ekşi’yi ‘yalancı tanıklık’ yapmaktan 2 yıl 1 ay ,Balıkçı’yı öldürdüğü iddiasıyla yargılanan Kıvanç Ağaoğlu’nun akrabası Bülent Kaya hakkında da ‘birden fazla kez yalan tanıklığa azmettirme’ suçundan 2 yıl 13 ay hapis cezasına çarptırmıştı. 

"9 yıldır adalet bulamamıştık"

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Garo Paylan, 24 Nisan 2011'de zorunlu askerliği sırasında öldürülen Sevag Balıkçı davasından çıkan kararı bianet'e yorumladı. 

"Sevag Balıkçı dokuz yıl önce bir 24 Nisan'da öldürüldü ve 24 Nisan Ermeni Soykırımı'nın anma günüdür. O gün öldürülmesi bir nefret suçu şüphelerini artırmıştı" diyen milletvekili şöyle devam etti: 

"Elimizdeki bilgiler ve belgeler de olayın nefret ancak dokuz yıldır maalesef adaletini bulamamıştık Sevag'ın.

"Hep sanığın 'olası kasıtla öldürüldüğünü' hatta kuvvetli bir kasıt şüphesini dillendirdik.

"Nihayet 9 yıl sonra Sevag'ın 'olası kasıtla öldürüldüğü' mahkeme tarafından tespit edildi ve sanığa 16 yıl 8 ay ceza verildi.

"Bunu önemsiyorum nihayet memlekette Ermenilere yönelik bir nefret suçunun mahkemece sanığa ceza verilmesiyle sonuçlandığını görmüş olduk."

"Nefret suçunu oluşturan iklim sürüyor"

Paylan, "Ancak o sanığın Ermeni'yi öldürme iklimini henüz sorgulayabilmiş ve bununla yüzleşmiş değiliz" ifadelerini kullandı ve ekledi:

"Yeni nefret suçlarının oluşmayacağı bir iklimi sağlamış değiliz.

"Bu nedenle siyasette de Türkiye gündeminde de nefret suçlarını kaldırmak için siyasal açılımlar yapılması gerektiğini ve kimsenin nefret suçunun hedefi olmayacağı bir iklimi yaratmalıyız.

"Umarım bu karar bir nebze de olsa Sevag'ın ailesinin, sevenlerinin yüreklerini hafifletmiştir.

"Hrant Dink için mücadelemiz sürecek"

"Dokuz yıllık bir adalet mücadelesi adaletin bu kadar geç gelmiş olması yüreklerimizi kanatmıştı ancak 13 yıldır da Hrant Dink davası sürüyor. Bu hafta Hrant Dink ile ilgili mücadeleye devam edeceğiz.

"Umarım ki bu karar, diğer nefret suçları davalarına da emsal teşkil eder."

(Agos, Bianet)

Bültene kayıt ol