Kadıköy'de rap ve direniş konuşuldu

19.10.2019 - 09:13
Haberi paylaş

Antikapitalistler’in Kadıköy Sosyal Araştırmalar Vakfı’nda düzenlediği “#Susamam: Rap ve direniş” başlıklı toplantıda kent antropoloğu Aysim Türkmen, Marmara Üniversitesi öğrencisi Murat Ürek ve Antikapitalistler’den Özdeş Özbay konuştu.

Konuşmasına hip-hop kültürünün doğuşunu ve tüm dünyaya yayılmasını sağlayan sosyo-ekonomik koşulları anlatarak başlayan Aysim Türkmen, yönetmenliğini üstlendiği “Çekmeköy Underground” filminde hip-hop kültürünün Türkiye’deki serüvenini arabesk rap’in kent yoksullarıyla ilişkisi üzerinden, kurmaca bir hikayayle anlatmak istediğini ifade etti.

Türkmen, 1973’te Bronx’taki bir ev partisinden başlayarak gettolara yayılan hip-hop’un siyahların ve yoksulların kendilerini ifade etmesinin aracına dönüşmesine ve Avrupa’da özellikle Fransa’da kent merkezinden itilen yoksulların, göçmenlerin, arapların, siyahların, dışlananların kültürü olduğuna değindi.

Murat Ürek ise Türkiye’de rap’in gelişimini, bir genç olarak rap’le kurduğu ilişkiyle birlikte ele aldı. Rap’in henüz günümüzdeki kadar popüler olmadığı zamanlarda Trabzon’daki bir gençle Cizre’deki genci bir araya getirmeyi başaran birleştirici gücünden bahsetti. Rap’in Almanya’da ayrımcılığa uğrayan Türkiyeli gençlerin kendilerini anlatma formuna dönüşmesine, bunun Türkiye’ye etkilerine ve politik bir ifade aracı olmasına değinen Ürek, bu kültürle ilk tanıştığı zamanlardan bugüne yaşanan değişimlere vurgu yaptı.

Özdeş Özbay ise rock’ın gençliğin isyanının ifadesi olduğu on yılların ardından bugün bu misyonu rap’in sürdürdüğünden bahsetti. Susamam şarkısının yarattığı etkinin toplumsal anlamına değinen Özbay, Suriye’deki güncel gelişmelere yaklaşımın şarkıya atfedilen politik radikalliğin abartılı olduğunu gösterdiğini ifade etti. 

Toplantı, sunumların ardından salondaki katılımcıların katkılarıyla devam etti. Genel olarak hip-hop kültüründeki erkek hegemonyası ve cinsiyetçi ifadeler içeren parçalar eleştirildi. Toplumdaki ve popüler kültürdeki cinsiyetçiliğin hip-hop kültüründe de yoğun bir şekilde var olduğundan, her alanda olduğu gibi hip-hop’ta da cinsiyetçiliğe karşı mücadele etmek gerektiğinden bahsedildi. “Çekmeköy Underground” ve “RED!” filmlerinin de müziklerini üreten Doğu Akdeniz’in üyeleri kendi tecrübelerinden, piyasanın hip-hop kültürü üzerindeki etkisinden, müzikal kalitede yaşanan değişimden bahsederek toplantıya katkı sundular.

Bültene kayıt ol