Trump Erdoğan'la anlaştı: Yeni sınır ötesi operasyon kapıda

07.10.2019 - 10:02
Haberi paylaş

Trump yönetimi, Erdoğan ile Kuzey ve Doğu Suriye konusunda anlaştı. ABD askerleri Türkiye sınırındaki bazı noktalardan çekildi.

ABD'nin kararı Erdoğan-Trump telefon görüşmesi üzerine geldi. İki lider gelecek ay Washington'da bir araya gelecek. O zamana kadar Türkiye'nin Suriye Kürtlerinin denetimindeki bölgelerde yapacağı operasyonlara izin verilmiş gözüküyor.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada şöyle denildi: "Türkiye yakın zamanda Suriye’nin kuzeyine yönelik uzun zamandır planladığı operasyon konusunda harekete geçecek. Amerikan Silahlı Kuvvetleri bu operasyonu desteklemeyecek ve bir parçası olmayacak. Amerikan güçleri IŞİD’in halifelik ilan ettiği ve Amerika’nın onları def ettiği bu bölgelerde artık bulunmayacak."

Ajanslar, bu açıklamayı takiben Türkiye sınırındaki ABD askerlerinin çekildiğini duyurdu.

Trump'ın bu kararı neyin karşılığında verdiği de ortaya çıktı: Türkiye, ABD askerlerinin elindeki IŞİD tutuklularından sorumlu olacak. Avrupa ülkelerinden gelenlerle birlikte IŞİD tutuklularının sayısı binlerle ifade ediliyor. Hiçbir ülke kendi vatandaşı olan IŞİD'lileri almak istemezken Ankara bunu üstlendi. Erdoğan-Trump anlaşması, Türkiye'nin sadece YPG ile değil Suriye'de kalan IŞİD unsurlarına karşı da operasyon yapacağı anlamına geliyor.

Suriye Demokratik Güçleri, son gelişmeler üzerine bir açıklama yaparak, “ABD sunduğu şartları yerine getirmedi ve Türkiye ile sınır bölgesindeki askerlerini geri çekti. Türkiye şimdi kuzey ve doğu Suriye'yi işgal etmeye hazırlanıyor. Türkiye’nin operasyonu karşısında kendimizi savunmak için bir an bile duraksamayacağız” dedi.

Reuters'e konuşan ABD'li bir yetkili, Amerikan güçlerinin Tel Abyad ve Resulayn'daki iki gözlem noktasını boşalttığını açıkladı.

Üç yılda üçüncü sınır ötesi

Trump kararı ile birlikte Türkiye askerlerinin üç yıl içinde üçüncü kez Suriye topraklarında operasyon yapmasının önü açıldı.

Fırat Kalkanı ve Afrin operasyonları ile İdlib'de kurulan gözlem noktaları ile birlikte asker sayısı 100 bine yaklaşan Türkiye, Suriye'de en fazla askeri bulunan devlet durumunda.

Trump-Erdoğan görüşmesi öncesi, Türkiye'ye bağlı Suriyeli çeşitli silahlı gruplar birleşerek, operasyona katılacaklarını duyurmuştu.

Suriye'de sert çatışmalarla geçeceği anlaşılan bir savaş daha başlıyor. 

Bültene kayıt ol