Kürt siyasi hareketinden barış çağrısı

04.08.2019 - 13:12
Haberi paylaş

DTK, HDK ve HDP, Diyarbakır'da ortak açıklama yaparak iktidarı ve muhalefeti savaş politikalarından vazgeçmeye çağırdı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin okuduğu ortak açıklamada "Şu çok açık ki, siyasi iktidarın ana gövdesi olan AKP, yaşanmakta olan sorunların kaynağıdır ve bu sorunların çözümünde de birinci dereceden muhataptır" denildi.

Kürt siyasi hareketi, AKP'ye "çatışma, kutuplaştırma ve gerginlik yaratan politikalardan" vazgeçme, "demokrasi ve hukuk dışı uygulamalarına son verme" çağrısı yaptı.

Sezai Temelli, "Başta CHP olmak üzere parlamentoda yer alan ve parlamento dışında olan tüm siyasi partileri toplumsal barış için sorumluluk almaya, savaş politikalarına karşı çıkmaya çağırıyoruz" dedi.

DTK ve HDP'nin açıklaması, Suriye sınırına yapılan askeri yığınağın, Erdoğan ve Bahçeli'nin sınır ötesi operasyonu savunan konuşmaları üzerine geldi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da, Rojava'ya operasyona ve Türkiye denetiminde "güvenli bölge"ye destek vermişti.

Kürt siyasi hareketi, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 2 Mayıs'ta paylaşılan mektubunun barışçıl çözüm için önemli olduğunu vurguladı. 8 yıllık tecritin ardından avukatlarıyla görüşen Öcalan'ın 7 madde içeren mektubu açıklanmıştı. Mektupta atıfta bulunan bölümler:

“İçinden geçtiğimiz tarihi süreçte derin bir toplumsal uzlaşmaya ihtiyaç vardır.

Sorunların çözümünde her türlü kutuplaşma ve çatışma kültüründen uzak, demokratik müzakere yöntemine şiddetle ihtiyaç vardır.

Türkiye’nin ve hatta bölgenin sorunlarını, başta savaş olmak üzere, fiziki şiddet araçlarıyla değil, yumuşak güçle yani akıl, politik ve kültürel güçle çözebiliriz.

İnanıyoruz ki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kapsamında Suriye’deki sorunların çatışma kültüründen uzak durularak; içinde bulundukları konumun, durumun Suriye’nin bütünlüğü çerçevesinde Anayasal güvenceye kavuşturulmuş yerel demokrasi perspektifinde çözüme ulaştırılması amaçlanmalıdır. Bu bağlamda Türkiye’nin hassasiyetlerine de duyarlı olunmalıdır."

Bültene kayıt ol