AB yaptırımları etkisiz mi kalacak?

16.07.2019 - 13:01
Haberi paylaş

Avrupa Birliği, Türkiye'ye yaptırım kararı aldı. Hükümete göre bunu "çok da ciddiye almaya gerek yok."

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin mutabakata vardığı karara göre, Kıbrıs açıklarında doğal gaz arayan Türkiye, "uluslararası hukuku ihlal ettiği" igerekçesiyle cezalandırılacak.

Kuzey Makedonya ziyareti sırasında AB yaptırımları hakkında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Rum kesimi ve Yunanistan'ın baskısıyla böyle kıytırıktan kararlar aldılar" değerlendirmesini yaptı.

"Buna yaptırım demek bu işi çok ciddiye almak demektir" diye devam eden Çavuşoğlu, AB yaptırımlarının  Türkiye'yi etkilemeyeceğini savundu.

Türkiye kapitalizminin en fazla iş yaptığı Avrupa ile gergin ilişkilerinin cezai yaptırımlara varması Çavuşoğlu'nun dediği kadar etkisiz mi?

Dört başlıkta toplanan yaptırımlara bakıldığında, Havacılık Anlaşması müzakerelerinin askıya alınması en etkisiz yaptırım gözüküyor. 2017'de başlayan müzakereler, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki anlaşmazlıklarla birlikte, bu yılın başında tıkanmıştı.

Diğer yaptırımlarsa bunun gibi değil. Fonların kesilmesi, kredilerin gözden geçirilmesi ve katılım öncesi mali yardımın 2020'de kesilmesi başlıklarındaki diğer yaptırımlar, dış kredilere bağımlı Türkiye kapitalizminin borç sorununu artıracak nitelikte.

AB, bu yaptırımlara rağmen Türkiye Kıbrıs açıklarında sondaj faaliyetlerine devam ettiği takdirde, ilave yaptırımların da hazır olduğunu duyurdu. İlave yaptırımlar, sondaj faaliyeti yürüten kurum ve kişilere yönelik olacak.

Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Kıbrıs'ta doğal gaz aramaya devam edeceğini ilan ederek hükümetin AB ile daha fazla gerginliği göze aldığını ilan etmiş oldu.

Kıbrıs açıklarında doğal gaz sondajı başlatan Türkiye'nin tek problemi AB'nin yaptırımları değil. ABD ve Mısır'da sondaj faaliyetlerini durdurması konusunda Ankara'yı uyarmıştı.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarına bakılırsa Doğu Akdeniz'de yalnız kalan Türkiye, askeri gücünü kullanarak yarattığı fiili durum ve kriz üzerinden, Kıbrıs açıklarındaki hidrokarbon yataklarından pay alma kavgasını sürdürecek. yaptırımların etkili etkisiz mi olduğu önümüzdeki günlerde görülecek.

Bültene kayıt ol