S-400 krizi: Ankara'dan uzlaşma, ABD'den yaptırım sesleri

13.07.2019 - 10:55
Haberi paylaş

S-400 hava savunma sistemi parçaları, Ankara'ya gelmeye devam ediyor. Türkiye, Trump yönetimini ikna etmek isterken, ABD Kongresi'nin iki kanadı yaptırım  çağrısı yaptı.

Ankara'ya gönderilen ilk teslimatın yapılmasının ardından, ABD Savunma Bakanlığı düzenleyeceği basın toplantısını iptal etti. 

ABD Savunma Bakanı Mark Esper ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar telefonla görüştü.

Akar'ın Esper'e, S-400 alımının hava sahasını korumak için zorunlu bir adım olduğunu anlattığı açıklandı. 

ABD'den Patriot hava savunma sistemini de almayı düşündüklerini söyleyen Akar, ABD tarafına 'Türkiye’nin stratejik duruşunda bir değişiklik olmadı'  mesajını verdi.

Bir TV kanalında konuşan AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş da "Türkiye bunun bir fantazi olmadığını, bunun bir blok seçmek olmadığını ortaya koydu. S-400'leri seçiyor olmamızın bizim NATO ile ilişkilerimizi zedelemeyeceğini ortaya koydu" dedi.

ABD heyeti geliyor

Esper ve Akar arasındaki görüşmenin ardından ABD'den bir heyetin haftaya Türkiye'ye geleceği duyuruldu. Resmi gündem, Suriye'nin kuzeyinde oluşturulmak istenen "güvenli bölge" fakat asıl gündemin S-400 olduğu söyleniyor.

Kongrenin iki kanadı birleşti

Rusya'dan S-400 füze kalkanı alan Ankara, stratejik ortağı Washington'u yaptırımlardan vazgeçmeye ikna etmek istiyor. Ancak ABD Kongresi'nin iki kanadı, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, Türkiye'ye yaptırım uygulanması ve F-35 savaş uçakları programından çıkartılması konusunda birleşmiş durumda.

ABD Kongresi Silahlı Hizmetler Komisyonu ile Dış İlişkiler Komisyonu’nun başkan ve kıdemli üyelerinden oluşan 4 senatör ortak açıklama yaptı.

VOA'nın haberine göre Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Jim Inhofe ve Kıdemli Demokrat üye Jack Reed ile Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Jim Risch ve Kıdemli Demokrat üye Bob Menendez’in imzası bulunan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400’leri Rusya’dan kabul ederek, Türkiye’nin güvenliği, ekonomik refahı ve NATO ittifakının bütünlüğü pahasına Putin’le tehlikeli bir ortaklığı seçti” ifadesi kullanıldı.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Eliot Engel ve kıdemli üye Michael McCaul da ortak bir açıklama yaparak "Türkiye ve Erdoğan bu kararın sert sonuçlarıyla karşı karşıya kalmalı" dedi.

Bültene kayıt ol