Sibel Erduman: “Irkçı saldırılara karşı direnişi örgütleyebilecek bir siyasi odak yok”

14.03.2019 - 13:11
Haberi paylaş

Sosyalist İşçi gazetesi, “Hepimiz Göçmeniz – Irkçılığa Hayır” kampanyası aktivisti Sibel Erduman’a 16 Mart eyleminin önemini sordu:

"Hepimizin bildiği gibi ırk denilen bir şey yoktur ve köle ticaretiyle servetin batıya akmasından sonraki zaman sürecinde gelişen kapitalist dönemde oluşmuş ve sömürü mekanizmasının doğalmış gibi işletilmesine olanak vermiştir. Fakat ırk ayrımcılığı günümüzde de hiç olmadığı kadar önemli bir durum olarak kendisini gösteriyor.  Dünyadaki gittikçe yükselen aşırı sağın kendisine zemin bulmasına yarayan ırk ayrımcılığı küresel ekonomik kriz ve göç dalgasıyla güçlendi. Ve iklim değişikliği ve kaynak paylaşımı için çıkan savaşlar olduğu sürece de kriz ve göç artarak devam edecektir. Devam edecektir çünkü tüm dünyada tek ekonomik düzen var o da kapitalizm.

Kendisini eşitliksizler ve ayrımcılık üzerine inşa eden kapitalizm göçmen sorununun da göçmen düşmanlığının da kökenidir. Avrupa devamlı göç alan bir yer ama göçmenlere yönelik yapılan ırkçılığa karşı da bir direniş hareketi var. İlk defa kendi sınırları dışında Suriye’den gelenlere kapılarını açan Türkiye’de Suriyelilere yönelik gittikçe artan ırkçı saldırılara karşı direnişi örgütleyecek siyasi bir odak yok. Suriyelilere yardım yapan pek çok birey ve stk mevcut o anlamda insani açıdan kayıtsızlık söz konusu değil ama siyasi kayıtsızlık söz konusu olan. Muhalefet de üstelik bu ayrımcılığı bırakın eleştirip tavır almayı Suriyelileri evlerine gönderme konusunda iktidarla yarışıyor. O anlamda Hepimiz Göçmeniz kampanyası siyasi düzeyde  yapılan ayrımcılığın ırkçılık boyutunun açığa çıkarılması ve somut olarak göçmenlerin burada kalma koşullarını kolaylaştıracak “Mültecilik hakkının” tanınması talebiyle yola koyuldu. Türkiye’de Avrupa’da olduğu kadar göçmenler üzerinden kendini gösteren aşırı sağ akımlar yok denilebilir ama unutmayalım Avrupa’daki en büyük ırkçı parti Türkiye’de. Ve Suriyelilere yapılan saldırılar oldukça organize bir şekilde gerçekleşiyor. Bu organizasyonun da bu kadar büyük ırkçı bir partiye sahip bu ülkede bazı kızgın halk kitlelerinin kendiliğinden bir hareketi olma ihtimali düşük.

Dolayısıyla bizim de Suriyelilerin burada kalma haklarını savunarak başlattığımız bu kampanya ırkçılığa genel olarak karşı bir odak oluşturmak derdinde. Gelin siz de katılın, göçmenlerle birlikte dayanışalım."

16 Mart uluslararası ırkçılık ile mücadele günü etkinlikleri

Bültene kayıt ol