Trans*evi kapanma tehlikesi yaşıyor

16.01.2019 - 07:58
Haberi paylaş

2013’ten bu yana faaliyet gösteren ve kurulduğu günden bu yana sayısız trans kadına barınak sağlayan Trans*evi, yaşadığı mali zorluklar nedeniyle kapanma noktasına gelmiş durumda.

Barınma hakkı, kişinin en temel hakkıdır. Yoksul ve ötekileştirilmiş kesimlerin, konut ve barınma haklarının gerçekten var olabilmesi ve ihtiyaç sahibi kişilerin insanca yaşayabilmesi için, devletin gerekli tedbirleri alması ve sosyal adaleti sağlaması gerekiyor. Çalışma hakkı korunmayan translar, barınma hakkına erişimde de ciddi sorunlar yaşıyorlar. Ev satın almalarda veya kiralamalarda mülk sahipleri, trans bireyleri korumasız varsaydığı ve ötekileştirdiği için, daha yüksek bedel talep edebiliyor. Aile desteği olmayan, çalışma hakkını kullanamayan özellikle çoğu trans kadın, sosyal bir devlet politikasıyla da desteklenmediği için, sığınacak bir yer bulamıyor.

İşte bu sebeplerle, İstanbul LGBTİ Derneği'nin yürüttüğü bir proje kapsamında 2013 yılında Türkiye’nin ilk trans sığınma evi kuruldu. 2013'den beri bireysel çaba ve yardımlar ile var olan Trans*Evi, 20 kişilik kapasitesiyle hizmet vermeye devam ediyor.

Özellikle barınma ve sağlık hizmeti almak dâhil tüm temel haklardan yoksun koşullarda hayat mücadelesi veren göçmen translar için yaşamsal öneme sahip olan Trans*evi’nin, zorluklarla ve eşitsizlikle boğuşan translara barınak sağlamaya devam edebilmesi için destekleyen herkesin yardımına ihtiyacı var.

Trans*Evi 'nden Pınar Arıkan, "Her şey bu kadar kötüyken,Trans Evi diye bir umut var, bir nokta var, direnç alanı var. Oranın ayakta kalması ve yaşaması gerekiyor" diyor. Eğer siz de destek olmak isterseniz, Trans Evi'nde kalanların ne gibi ihtiyaçları olduğunu ve Trans*Evi'ne nasıl destek olabileceğinizi, Pınar Arıkan'a sorabilirsiniz.İletişim: [email protected]

Daha detaylı bilgi ve iletişim için Trans*evi web sayfaları:

http://www.transevi.org/

https://www.facebook.com/transevi/

Ayrıca, youtube kullanıcısı Hayat Çelik’in, Trans*evi’nin kurucusu ve idarecisi, LGBTi hakları aktivisti Pınar Arıkan ile yaptığı röportajı aşağıda bulabilirsiniz:

Bültene kayıt ol