Bolton ile görüşmede anlaşma çıkmadı, Erdoğan’dan operasyon sinyali

08.01.2019 - 20:07
Haberi paylaş

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile beraberindeki heyetin Türkiye’de yürüttüğü görüşmelerde anlaşma tablosu doğmadı. Grup toplantısında Bolton’u sert bir şekilde eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’ye operasyona hazırlandığını söyledi.

ABD’nin Suriye’den çekilme kararı sonrasında ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton başkanlığındaki heyet, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dış politika başdanışmanı İbrahim Kalın başkanlığındaki heyet ile görüştü.

İki saat süren görüşmede Bolton’a IŞID’le Mücadele Koordinatörü James Jeffrey ve ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile bazı üst düzey askeri ve sivil yetkililer eşlik ederken, Kalın’a ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önül ile Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler eşlik etti.

Yaklaşık iki saat süren görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı yapılmadı ve Bolton Türkiye’den ayrıldı. Jeffrey ve Dunford ise bir süre daha görüşme yapmak için Türkiye’de kaldılar.

Bolton’un sözcüsü: “Uygun bir hızda çekilme konusunda verimli görüşmeler yapıldı”

Görüşmenin ardından ilk açıklama Bolton’un sözcüsü Garret Marquis’den geldi. Marquis, ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusundan “uygun bir hızda” çekilmesinin görüşüldüğünü ve görüşmelerin verimli geçtiğini söyledi.

İbrahim Kalın da Marquis’i doğrulayarak temasların süreceğini ve çekilme üzerine görüşülmeye devam edileceğini söyledi.

Erdoğan: “Bolton yanlış yapmıştır”        

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Bolton’u hedef aldı. Bolton’un İsrail’deyken söylediği "ABD askerleri, Suriye'nin kuzeyindeki Kürtleri korumaya yönelik bir anlaşma olmadan çekilmeyecek" açıklamasını hatırlatan Erdoğan, “Bolton’un İsrail’den verdiği mesajı bizim kabullenmemiz, yutmamız mümkün değil. Bunlar bu ülkede benim Kürt vatandaşım kimdir, PKK, YPG kimdir herhalde tanımıyor. PKK terör örgütü benim Kürt vatandaşlarımızın temsilcisi olamaz. Amerika eğer bunları Kürt kardeşlerimiz olarak değerlendiriyorsa burada çok ciddi bir yanılgı içindeler. Terörist olacak, bunlar Kürt bunlara dokunmayın. Yok öyle bir şey. Teröre yeni bir tarif mi geliştirdiniz. Eğer teröristse gereğini yaparız. Bu konu ile ilgili olarak Bolton yanlış yapmıştır. Kim bu şekilde düşünüyorsa onlar da yanlış içindedir” dedi.

Erdoğan, "Operasyon için hazırlıklarımız tamam. Çok yakında harekete geçeceğiz" diyerek Suriye’ye yapılacak operasyon için de sinyal verdi.

Bültene kayıt ol