Eren Keskin, Martin Ennals Ödülü'ne aday gösterildi

26.10.2018 - 09:15
Haberi paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Başkanı Eren Keskin dünyanın önde gelen 10 insan hakları örgütünün düzenlediği İnsan Hakları Savunucuları için Martin Ennals Ödülü'nde finalist üç kişiden biri oldu.

Uluslararası Af Örgütü'nün 1968 ile 1980 yılları arasında Genel Sekreterliği'ni yapmış olan Martin Ennals anısına 1994 yılından bu yana her yıl verilen İnsan Hakları Ödülü'nün bu yılki finalistleri belli oldu.

Üç adayın finale kaldığı bu yılki ödüllerde İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Başkanı Eren Keskin bu ödüle aday gösterilen finalistlerden birisi oldu.

Türkiye'de özellikle azınlık hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği ve hak ihlalleri konularında 30 yılı aşkın süredir çalışmalar yürüten avukat Eren Keskin kapatılan Özgür Gündem gazetesine destek verdiği için yedi buçuk yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ödül komitesi Keskin'in her şeye rağmen insan hakları alanında mücadeleye devam ettiğini ifade etti.

Diğer finalistler de hak savunucuları

Ödüle Keskin'in yanı sıra Kolombiya'daki Afrika kökenli azınlık grupların mülk haklarını savunan Marino Cordoba Berrio ile 2013 yılı Ekim ayından bu yana Papua Yeni Gine'ye bağlı Manus Adası'nda tutsak olan mülteci hakları savunucusu Sudan'lı Abdul Aziz Muhamat'ın da açıklanan üç finalist arasında yer aldığı belirtildi.

3 Şubat 2019'da Cenevre'de düzenlenecek törenle verilecek olan ödülün jürisi, aralarında Uluslararası Af Örgütü (AI), İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) ve Uluslararası İnsan Hakları Bilgi ve Belge Sistemleri'nin de (HURIDOCS) olduğu on insan hakları savunucusu kurumun temsilcilerinden oluşuyor.

Diğer kuruluşlar ise şöyle: Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu, Dünya İşkenceye Karşı Örgütlenme Organizasyonu, Uluslararası İnsan Hakları Savunucularının Korunması Vakfı, Uluslararası Hukukçular Komisyonu , Önce İnsan Hakları Kuruluşu ve Uluslararası İnsan Hakları Servisi.

Avukat Eren Keskin, 2013 ile 2016 yılları arasında genel yayın yönetmenliğini yaptığı ve 2016 yılında kapatılan Özgür Gündem gazetesine karşı yürütülen dava da dahil olmak üzere toplam 143 davadan yargılanıyor ve 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'Türk ulusunu aşağılama' suçlarından hapsi isteniyor.

(Bianet)

Bültene kayıt ol