(Röportaj) Osman Kavala: “Türkiye’nin en önemli sorunu, yargının durumu”

13.09.2018 - 11:32
Haberi paylaş

Sosyalist İşçi gazetesi ve Marksist.org, 10,5 aydır Silivri Cezaevi’nde iddianamesiz bir şekilde tutuklu bulunan Osman Kavala ile görüştü.

DSİP üyesi Avukat Mehmet Doğan, 10,5 aydır Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Osman Kavala’yı ziyaretinde Sosyalist İşçi ve Marksist.org’un sorularını iletti. Kavala, yargılama üzerine değerlendirmelerde bulundu ve Sosyalist İşçi ile Marksist.org emekçilerine selamlarını yolladı.

Hem sizin hem de haksız yere tutuklu bulunan çok sayıda ismin özgürlüklerinden mahrum bırakılmasını nasıl yorumluyorsunuz?

Türkiye’nin en önemli sorunu, yargının durumu. Sağlam gerekçelere dayanmadan yapılan tutuklamalar, tutuklamaların adeta otomatiğe bağlanması gibi uzatılması da yargının can alıcı sorunu. “Can almıyor” ancak insanları özgürlüklerinden mahrum bırakıyor. Tutuklama uygulamaları aynı zamanda yargının siyasi etkiye en açık alanı, bu nedenle de OHAL döneminde hukuksuz tutuklamaları  miktarı ve oranında büyük artışlar yaşandı. Hem kamuoyunda tanına isimler hem de tanınmayan yurttaşlar bu durumdan nasiplerini alıyorlar.

Aylarca sizinle ilgili hiçbir iddianamenin hazırlanmamış olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sanırım tutuklama kararına “uygun” gerekçeler aranıyor ve bu zor iş uzun sürüyor. Malum savcı tutuklama talebinde bulunduğunda hâkim, masumiyet karinesini ciddiye almadan, etraflıca bir değerlendirme yapmadan savcının talebine kredi açıyor, iddianamenin tutuklama kararını meşrulaştıracağına inanıyor.

Günlerinizi nasıl geçiriyorsunuz?

Burada da zaman hızlı geçiyor. Avluda yürüme, okuma, mektup yazma, çamaşır, bulaşık derken akşam oluyor. “Kitap insanın en yakın dostu” özdeyişi galiba en iyi cezaevindeyken anlaşıyor.

Bültene kayıt ol