Taha El Gazi: Depremzede sığınmacılar için ‘Seyreltme projesi’ askıya alınmalı

08.02.2023 - 18:24
Haberi paylaş

Suriye göçmeni eğitimci ve aktivist Taha El Gazi, depremzede sığınmacıların yaşadığı büyük sorunları anlatıyor.

Türkiye’de 10 ilde ve Suriye’nin kuzeyinde büyük yıkıma neden olan iki depremde binlerce can kaybı yaşandı, binlerce insan ise hala enkaz altında.

Depremin vurduğu 10 il, aynı zamanda çok sayıda mülteciye ev sahipliği yapan iller. BM raporlarına da geçen verilere göre Kilis'te yaşayan her iki kişiden biri mülteci. Antep, Urfa, Hatay'da her 4 ya da 5 kişiden biri mülteci.

Çok sayıda kentte başlatılan dayanışma kampanyalarına sığınmacı dernekleri de dâhil oldu. İstanbul’da topladığı yardımları Antakya’ya götürmek üzere yola çıkan Sığınmacı Hakları Platformu Üyesi Taha El Gazi, depremden etkilenen mültecilerin durumunu anlattı:

Deprem bölgesinde yoksul sığınmacılar da yaşıyor

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı Uluslararası Koruma Genel Müdürlüğü’nün izin belgesi olmaksızın mültecilerin kayıtlı oldukları illerden çıkışlarına izin verildiği bilgisini paylaşan El Gazi, “Depremin en çok etkilediği Antakya, Maraş, Antep ve Urfa gibi illerde ve ilçelerinde çok sayıda Suriyeli sığınmacı aile yıllardır ikamet ediyorlar. Mültecilerin de yoğunlukla yaşadığı depremin ardından bu mülteci aileler artık evlerine geri dönemeyecekler. Özellikle Antakya’nın Narlıca, Cumhuriyet ve Akevler mahallelerinin yerle bir olduğu haberlerini aldık. Bu mahallelerde yıllardır yoksul sığınmacılar ikametgâh ediyor.

Deprem sonucu evsiz kalan Suriyeli sığınmacı ailelerin, diğer illerde ikamet eden akrabaları var. O akrabalarının yanına gitmek için bu kararın çıkması çok önemli. Ancak Göç İdaresi, İstanbul'u bu karardan istisna etti. Fakat birçok mültecinin yakınları İstanbul’da. Peki sen İstanbul'u bunların yüzüne kapatırsan insanlar nereye gidecekler?” diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı’nın ‘seyreltme kararını’ iptal etmesi gerektiğini vurgulayan El Gazi şunları söyledi: “Narlıca, Cumhuriyet ve Akevler yerle bir oldular. Bu yerlerin yeni imar planı projesini hayata geçirmesi tam bir yıl sürebilir. Buralarda yaşayan Suriyeli sığınmacılar artık evlerine dönemeyecekler. Peki bu sığınmacılar nereye gidecekler? En mantıklı ve insani bir karar olarak, 'Seyreltme' projesini geçici bir süre kaldırılması çok önemli. 

Göç Başkanlığı’nın, ‘seyreltme kararını’na göre, sığınmacı ikamet ettiği ilin dışındaysa, eğitim, sağlık, sosyal hizmetlerden faydalanamayacak. Peki bu afette insanlar ne yapacak? Bu karar geçici olarak askıya alınmalı.”

Bültene kayıt ol