Basın açıklaması ve forum - Göçmenlere Özgürlük, Irkçılığa DurDe

08.06.2022 - 11:10
Haberi paylaş

“Hepimiz Göçmeniz” diyen aktivistler 21 Haziran’da Dünya Göçmenler gününde herkesi basın açıklamasına çağırıyor. 21 Haziran, Salı, 19.00’da Kadıköy Süreyya Operası Önünde bir basın açıklaması yapılacak. 

Platform aktivistleri yaptıkları çağrıda şunları söyledi: “Çeşitli ırkçı odaklar ve çevreler sık sık göçmenleri hedef gösteriyor. Göçmenler aleyhine kampanyalar yapıyor. Bu kampanyalarında daima yalanlar söylüyorlar. Göçmenlerin hiçbir dahli olmayan olayları göçmenler gerçekleştirmiş gibi, özellikle sosyal medyada şişirdikleri yalanlarla nefreti örgütlüyorlar. Bu nefret, geçen sene Altındağ’da örneğini gördüğümüz ırkçı bir linç girişimi halini alıyor. Ya da toplu taşıma araçlarında yolculuk yapan, bir parkta sakince oturan göçmenlere yönelik hakaret ve saldırı biçimlerini alabiliyor. Yetkililer yalanları açığa çıkartsa da valilikler suçu işleyenlerin Türkiye cumhuriyeti vatandaşları olduğunu söylese de binlerce insan göçmenleri bir suç makinesi gibi kodluyor. Bu türden her yalan yeni bir Altındağ’ın, yeni bir linç girişiminin taşlarını döşüyor. Suç denilen şey şahsi bir şeydir. Bir kişinin işlediği suç bir toplumsal gruba, bir halka mal edilemez. Mal edilirse orada ırkçılık, ırkçı nefret söylemi başlar. Bu nefret söylemi ve linç girişimleri, ezilenlerin birliğine yönelik en tehlikeli propagandadır. İşçilerin, emekçilerin, yoksulların bir parçası olan göçmenlere yönelik hakaretler, saldırılar tüm ezilenlere yöneliktir. Yanıtı da tüm ezilenler, tüm demokratlar, hep birlikte vermelidir. Hep birlikte vermeliyiz çünkü biliyoruz ki “Hepimiz göçmeniz” sloganı kuru bir slogan değildir sadece. İçinde yaşadığımız dünyanın, savaşların, otoriter rejimlerin, iklim krizi ve açlığın doğrudan bir sonucudur!

Bu yüzden ırkçılığa, göçmen düşmanlığına karşı güçlü bir duvar örmek zorundayız. 

Dünya Mülteciler Günü’nde her göçmenin, insan onuruna yakışır şartlarda yaşamını sürdürmeye hakkı olduğunu bir kez daha belirtiyoruz. 

İltica haktır, göçmenlere özgürlük.

Bütün göçmenler kardeşimizdir.”

Birleşik bir ırkçılık karşıtı direniş

Aktivistler ayrıca savaştan, ölümden, çatışmadan kaçan insanların geri gönderilemeyeceğini de ilan ettiler: “Sorun ev değildir. Buraya gelen Suriyelilerin, Afganların, Iraklıların zaten evleri vardı, bu evler bombalarla yıkıldı, içindeki insanların bir kısmı öldürüldü. Bu katliamları yapanlar halen bu ülkelerde yönetimlerde yer almaya devam ediyorlar. Diktatörlükler yıkılmadıkça ve demokratik bir yönetim kurulmadıkça, bu ülkeler asla güvenli olamazlar. Göçmenlerle dayanışmayı inşa etmeliyiz, onlar yabancı veya misafir değil Türkiye emekçi sınıflarının bir parçasıdır. Baskılara karşı haklarımız için birlikte mücadele etmeliyiz.” diyen Hepimiz Göçmeniz Platformu aktivistleri, basın açıklamasının ardından bir forum düzenleyecek. 

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol