Almanya'da ırkçılığa karşı başlatılan #MeTwo hareketi büyüyor

30.07.2018 - 12:24
Haberi paylaş

Irkçılığa karşı başlayan #MeTwo etiketiyle binlerce tweet atılıyor. #MeTwo etiketine siyasetçiler de kayıtsız kalamıyorlar.

Maruz kaldığı ırkçılık nedeniyle Almanya milli futbol takımından ayrılan Mesut Özil'e destek olmak için twitter'da #MeTwo etiketiyle başlatılan ve göçmen kökenli insanların karşılaştıkları ırkçı davranışları anlattığı hareket, binlerce tweet ile giderek büyüyor.

Kısa sürede büyüyen hareket, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın "Almanya'da ırkçılığın artık bir problem teşkil etmediğini düşünen varsa ona #MeTwo tweet'lerini okumasını tavsiye ederim. Bu kadar çok insanın sesini yükseltmesi hem etkileyici hem de acı verici" şeklinde bir tweet atmasına neden oldu. Maas, kampanyaya destek çağrısı da yaptı: "Sesimizi onlarla birlikte yükseltelim: Irkçılığa karşı her zaman, her yerde".

Sol Parti Meclis Grup Başkanvekili Sevim Dağdelen'in attığı tweet ise şu şekilde: “İlk görev dönemimde Federal Meclis İçişleri Komisyonu’ndan Reinhard Grindel ile bazı görüş ayrılıkları yaşadık. Her ikimiz de partimizin meclis grubunun uyum politikaları sözcülüğünü yürütüyorduk. Bana şöyle demişti “Başarılamamış uyumun bir örneğisiniz #Metwo”

Yeşiller Partisi’nin eski eş başkanı Cem Özdemir ise paylaştığı tweette öğrencilik yıllarında eğitimine nasıl devam etmek istediği ile ilgili bir soruya verdiği yanıt üzerine kendisiyle nasıl dalga geçildiğini anlattı. Alman eğitim sisteminde en başarılı öğrenciler Gymnasium, en düşük akademik düzeydeki öğrenciler ise “Hauptschule” tipi okullarda eğitimine devam ediyor. Özdemir tweette “4’üncü sınıfta öğretmen eğitimimize nasıl devam edeceğimizi sordu. Elimi Gymnasium için kaldırdım. Öğretmen güldü, tüm sınıf da ona katıldı” diye aktardı.

Irkçılık, Almanya'da şüphesiz uzun bir süredir tartışılan bir konu. Irkçı olduğunu açık bir şekilde ifade eden AfD'nin (Almanya İçin Alternatif) oy oranını %10'un üzerine çıkarmış olması, ırkçılık tartışmasının kazandığı yeni ivmenin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Spiegel Online yazarı Georg Diaz, "#MeTwo bir başlangıç" diyor. "Binlerce tweet atıldı. Bunlara binlerce ırkçı cevap verildi. Ama sessizlik artık kırıldı. Tartışma başladı. Şimdi dinleme ve öğrenme vakti. Sık sık öyle görünmüyor olsa bile, değişimin önünü almak mümkün değil."

Bültene kayıt ol