Siyahların aşı oranı beyazların yarısı

20.02.2021 - 12:50
Haberi paylaş

Amerika’da beyaz nüfus arasında aşı olanların oranı %9,1 iken, bu oran siyah nüfus arasında %4,5. Latin Amerika kökenli nüfus arasında ise oran daha da düşük: %3,5!

Oysa pandemi dönemi boyunca Amerika’da yayınlanan tüm veriler ve araştırmalar virüsten en fazla siyahların ve Latinlerin etkilendiğini, siyahlar ve Latinler arasında hastalanma ve ölüm oranlarının beyazlardan çok daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Yani nüfusun aşıya daha acil ihtiyacı olan kesimi daha düşük oranlarda aşılanıyor, aşıya daha zor erişebiliyor.

Yeni başkan Joe Biden aşılama kampanyasının eşitlik temelinde yürümesi gerektiğini vurgulayadursun, açık ki beyaz bir Amerikalıyla siyah bir Amerikalının aşılanabilme, aşıya erişebilme şansı aynı değil.

Amerika’da aşı kampanyası şu anda hızlanmış ve günde 1,6 milyon kişi ulaşmış olmasına rağmen, gecikmeli ve çok yavaş başlamıştı. Hem Trump yönetiminin hazırlıksız olması ve ciddi önlem almayı gerekli görmemesi nedeniyle, hem de devletin sağlık hizmetlerine çok uzun zamandır yatırım yapmaması, merkezî bir sistem yaratmaması nedeniyle aşı kampanyası henüz beklenen düzeye ulaşabilmiş değil.

Kampanyanın eşitlikçi olmaması ise, Amerika’da kurumsal ırkçılığın yaygınlığı sebebiyle, kimseyi şaşırtmıyor olsa gerek.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol