Belçika’da siyahlar isyanda

16.01.2021 - 14:25
Haberi paylaş

Brüksel'de 23 yaşındaki İbrahima Barrie'nin polis tarafından gözaltına alındıktan sonra öldürülmesi üzerine kitlesel protesto eylemleri patlak verdi.

2020 yılında ABD’de George Floyd’un ardından başlayan eylemlerin yankısı tüm dünyada devam ediyor. Bu kez de Belçika’da ırkçı bir cinayete karşı eylemler başladı.

“Siyahların hayatı önemlidir”, “İbrahima için adalet”, “Katil polis” sloganlarıyla gerçekleştirilen protestolara polis saldırdı. Göstericilerden bazıları, yakınlardaki bir başka polis merkezinin girişini, civardaki bir aracı ve bazı çöp kutularını ateşe verdi. Çarşamba akşamı yapılan eylemde 116 kişi gözaltına alındı.

Gösteriler sırasında tesadüfen olay yerinden geçen Kral Philippe’in aracı da taşlandı.

Belçika’da George Floyd’un öldürülmesinin ardından da siyahlara yönelik ırkçılığa karşı eylemler yapılmış ve sömürgeci tarihle hesaplaşmak için Kral Léopold II’nin heykellerinin kaldırılması tartışılmıştı.

Ne olmuştu?

Polis, geçtiğimiz hafta Cumartesi gecesi Brüksel'in kuzeyindeki tren istasyonu yakınında İbrahima Barrie'yi Covid-19 tedbirlerine uymadığı iddiasıyla gözaltına almak istemişti. Barrie'nin ise cep telefonuyla polislerin videosunu çektiği, daha sonra koşarak kaçtığı iddia edilmişti. Yakalanıp karakola götürüldüğü belirtilen Barrie'nin bir saat sonra bilincini kaybettiği ve götürüldüğü hastanede hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Gencin ölümü hakkında savcılık soruşturma başlatmıştı.

Bültene kayıt ol