Yeni Zelanda, Bolivya ve Kuzey Kıbrıs’ta seçimler

23.10.2020 - 11:15
Haberi paylaş

Yeni Zelanda’da da genel seçimleri Başbakan Jacinda Ardern liderliğindeki İşçi Partisi kazandı.

Üç yıl önce Yeni Zelanda Partisi ile koalisyon kuran ve Yeşiller Partisi’nden de dışarıdan destek alan Ardern, salgın dönemini en iyi yöneten lider olarak tüm dünya basınında örnek gösteriliyordu. Salgının birinci dalgasını sıkı tedbirler alarak sıfıra düşürmeyi başaran tek örnek olmuştu. Haftalarca ülkede hiç vaka görülmedi ancak yurt dışındaki Yeni Zelanda vatandaşlarının getirilmesi ile birlikte yeniden vakalar başlamış ve tedbirler bir kez daha artırılmıştı.

Ardern yönetimi sırasında gerçekleşen cami saldırısında, faşist bir saldırgan tarafından 51 kişi öldürülmüştü ve bu faşist saldırganlığa Ardern, başörtüsü giyerek, Meclis’te ve ülke genelinde ezan okutarak yanıt vermişti. 

Dünyada sağcılığın yükseldiği bir dönemde ekoloji ve insan odaklı bir yönetim sergileyen Ardern seçimlerde yüzde 49 oy alarak tek başına iktidar olacağı sandalye sayısına ulaştı. Böylece İşçi Partisi 1996’dan beri ilk kez böyle bir başarı elde etmiş oldu. Ancak Ardern yönetimi eski koalisyon ortaklarıyla görüşeceğini ve belki özellikle Yeşiller ile birlikte koalisyona devam edeceğini söyledi.

Ardern zafer konuşmasına da Yeni Zelanda yerlileri Maorilerin dilinde başladı ve “Yeni Zelanda, İşçi Partisi’ne son 50 yıldaki en büyük desteğini gösterdi” dedi.

İşçi Partisi yönetimini şimdi zor bir dönem bekliyor çünkü salgın tedbirleri ve dünya ekonomik gerilemesi Yeni Zelanda’da resesyona sebep oldu. 

Bolivya’da MAS zafer kazandı

Bolivya’da Eva Morales’in ordunun zorlamasıyla istifa edişinin ardından, 11 ay sonra yapılan seçimleri yine Morales’in partisi MAS (Sosyalizm Hareketi Partisi) kazandı.

Bolivya’da 2019 yılında 20 Ekim’de düzenlenen ve Morales’in yüzde 47,8 ile kazandığı seçimlerde, muhalefet “hile” yapıldığı iddiasıyla tüm ülkede protesto gösterileri düzenlenmesini istemiş, gelişmeleri darbe girişimi olarak niteleyen Morales de destekçilerine sokağa çıkma çağrısı yapmıştı. Ülke geneline yayılan ve 3 kişinin hayatını kaybettiği şiddet eylemlerinde, yaklaşık 400 kişi yaralanmıştı. Olayların ardından ordu Morales’e istifa çağrısı yaptı ve Morales istifa ederek önce Meksika’ya, sonra Arjantin’e sığındı. 

18 Ekim’de gerçekleşen seçimlerden yüzde 52’lik zaferle çıkmış olsa da resmi sonuçlar henüz açıklanmadı ve oyların sayımı bir süre durdu. Eğer MAS yüzde ellinin altında oy alır veya yüzde 10 fark atamazsa Bolivya sistemi uyarınca göre ikinci tur seçimler yapılacak.

KKTC seçimlerinde Erdoğan kazandı!

KKTC’de 18 Ekim’de yapılan seçimlerin ikinci turunda anket sonuçlarının aksine Başbakan Ersin Tatar yüzde 51,7’lik oy oranıyla Cumhurbaşkanlığına seçildi.

11 Ekim’deki ilk tur seçimlerde Ulusal Birlik Partisi adayı ve Başbakan Ersin Tatar yüzde 31 oy alarak birinci olmuştu. Bağımsız sol aday ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yüzde 30 oy alırken, CTP adayı Tufan Erhürman da yüzde 21,6 oy aldı.

Seçimlerin hemen öncesinde, Akıncı Türkiye resmi makamlarınca tehdit edildiğini ifade etmişti. Erdoğan ve AKP iktidarı açıkça Ersin Tatar’a destek verdiler. Seçime günler kala bir hayalet kent olan Maraş’ın 1,5 kilometrelik plajı Türkiye desteğiyle “Maraş halka açılıyor” şeklinde, propaganda malzemesi olarak kullanılmıştı. Türkiye büyükelçiliğinin de seçim bürosu gibi çalıştığı haberlerde yer alıyordu.. Adada yaşayan ama vatandaşlık hakkı olmayan binlerce Türkiyeliye de vatandaşlık hakkı verilmesi, Tatar lehine bir müdahale olarak tarihe geçti. 

Aslında ilk tur sonunda üçüncü çıkan CTP bir toplantı yaparak Akıncı’ya destek vereceklerini duyurmuştu ve bu nedenle Akıncı’nın seçimleri kazanması bekleniyordu.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol