Polonya: LGBTİ+fobi geri adım atıyor

24.09.2020 - 10:30
Haberi paylaş

Polonya Piskoposlar Konferansı başkanlığını yürüten Başpiskopos Stanislaw Gadecki, LGBTİ+ karşıtı bir kampanyanın kilise alanları içerisinde yapılmasına izin vermedi. Papa Francis de kısa bir süre önce LGBTİ+ aileleri ile yaptığı görüşmede “Tanrı çocuklarınızı olduğu gibi seviyor, çünkü onların hepsi Tanrı’nın çocuğu” mesajını vermişti.

Polonya’da uzun bir süredir LGBTİ+ karşıtı yoğun kampanyalar yapılıyor, yasalar çıkartılıyor ve LGBTİ+’lardan arındırılmış bölgeler oluşturuluyor. Haziran 2020 itibariyle, Polonya’daki 104 şehir, belediye ve voyvodalık (en büyük idari bölüm) LGBTİ+’lardan arındırılmış bölge olmayı kabul etti, bu da Polonya’nın yüzölçümünün yaklaşık yüzde 30’una karşılık geliyor.

Bu bölgelerin yönetimleri yerel konseyleri, ulusal parlamentoyu ve hükümeti “eşcinsel yapıdaki örgütlerin finansmanının kaynaklarını ve yöntemlerini kontrol etmeye” çağırıyor. Pek çok bölgede LGBTİ+ faaliyetleri tümüyle yasaklanmış durumda.

Polonya’da yükselen LGBTİ+fobi bütün dünyadaki eşitlik ve özgürlük hareketleri tarafından tepkiyle karşılandı. Dünyanın pek çok ülkesinde bu kararlara karşı gösteriler düzenlendi. Avrupa Birliği de üyesi olan Polonya’yı bu kararı yüzünden kınadı ve söz konusu bölgelere yapılacak olan AB yardımları askıya alındı.

Papa Francis’in de LGBTİ+ ailelerine desteğini bildirmesinden sonra, Polonya Katolik Kilisesi’nin önde gelen başpiskoposlarından olan Stanislaw Gadecki, “Stop LGBTİ” hareketinin kilise alanları içinde eylem yapmasına izin vermedi. Polonya Katolik Kilisesi, LGBTİ+ karşıtı düşüncesiyle tanınıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde de Demokrat Parti başkan adayı Joe Biden Polonya’daki LGBTİ+’lardan arındırılmış bölgeleri eleştirdi. Biden, yaptığı konuşmada ABD içinde de LGBTİ+ haklarının geliştirileceğini belirtti.

Bültene kayıt ol