ABD’deki isyan grevler ve eylemlerle devam ediyor

26.07.2020 - 10:39
Haberi paylaş

Mayıs ayı sonunda George Floyd’un polis tarafından öldürülmesine duyulan öfkeyle başlayan eylemler, ikinci ayını dolduruyor.

Özellikle Portland eyaletinde eylemler hız kesmiyor. Her akşam binlerce gösterici sokaklara çıkarak ırkçılığı ve sistemi protesto ediyor. Geçtiğimiz hafta içerisinde, polise "Federaller uzak durun, anneler burada" diyerek insan zinciri kuran annelerin görüntüleri sosyal medyada popüler olmuştu. Polis ise kentte sürekli olarak göstericilere gaz bombaları atıp fiziksel olarak saldırıyor. Eylem dalgası başladığından beri ilk kez federal polisler bir kente gönderildi. Sokağa çıkan kitleler bunlara karşı “Federaller evinize dönün! Kentimizden defolun!” sloganları atıyorlar. Federal birlikler en son 1992’de Los Angeles’daki isyana karşı baba Bush tarafından kullanılmıştı.

Portland’ın bir diğer özelliğiyse, ABD’de beyazların en büyük çoğunluğu oluşturduğu kentlerden biri olmasına rağmen, iki aydır gösterilere en çok sahip çıkan kent olması. Eylemlere katılanlar “Bu bir isyan değil, devrim!” sloganı atıyorlar.

Pazartesi günü ise ABD’nin birçok eyaletinde siyahların hayatı için grev vardı. Hizmet Çalışanları Uluslararası Sendikası (SEIU), hem kamu hem özel sektör emekçilerini bir araya getiren Uluslararası Teamsters Kardeşliği sendikası, Amerikan Öğretmenler Federsasyonu’nun yanı sıra fastfood çalışanları, bakım emekçileri, havaalanı işçileri, tarım emekçileri sendikası, saatlik minimum $15 ücret için mücadele kampanyası gibi pek çok emek örgütü grevde yer aldı.

Washington Post’ta yer alan habere göre, grevin örgütleyicileri toplam katılımla ilgili net bir bilgi vermedi. Ancak San Francisco’da 1500 kapıcı/bina görevlisi iş bıraktı. Connecticut, New York ve New Jersey’deki 85 bakım evinden 6 bin kişi greve çıktı. Toplamda 200 ayrı noktada yapılan gösterilere on binlerce kişi katıldı. Bunlarda daha yüksek ücret, daha iyi iş koşulları, sendikal hakların geliştirilmesi ve salgın döneminde koruyucu ekipmanların sağlanması talepleri vurgulandı.

ABD’de toplumun %13’ünü oluşturan siyahlar, en kritik sektörlerde çalışıyor. 

Bültene kayıt ol