ABD'de Irkçı polis cinayetine büyük öfke: 'Adalet yoksa barış da yok!'

29.05.2020 - 11:37
Haberi paylaş

ABD'de siyah yurttaş George Floyd'un polis tarafından boğularak öldürülmesi, binlerce kişi tarafından protesto ediliyor.

28 Mayıs günü Minnesota eyaletinin çeşitli bölgelerinde barışçıl protestolara polisin gaz bombaları ve plastik mermi ile müdahalesi sonucu, şiddetli çatışmalar yaşandı. Gece ise ırkçı cinayete öfke duyan binlerce kişi gösteriye eklendi.

Bazı göstericiler, boşaltılan bir polis karakoluna girerek binayı ateşe verdi.

Minnesiota Valisi Tim Walz acil durum ilan ederek bir kararnameyle Ulusal Muhafızları devreye soktu. 

Irkçı ABD başkanı Donald Trump ise şiddeti kışkırtan bir tweet attı: "Herhangi bir zorlukta biz kontrolü sağlayacağız ancak yağma başladığında silahlar ateşlenir." 

46 yaşındaki George Floyd, bir restoranda güvenlik görevlisi olarak çalışıyordu.

25 Mayıs akşamı bir evrakta sahtecilik şüphesini araştıran polisler Floyd'a yaklaştı.

Gözaltı sırasında polis boğazına diziyle bastırdığında George Floyd'un ağzından çıkan "Nefes alamıyorum" sözleri, protesto gösterilerinin temel sloganı haline geldi.

Kamera ve çevreden geçen insanların gözleri önünde katledilen George Floyd gibi,  2014'te de sigara kaçakçılığıyla suçlanan ve gözaltı sırasında nefessiz kalıp ölen Eric Garner da  "Nefes alamıyorum"  diye haykırmıştı.

ABD'de 2019'da 1019 kişi polis tarafından öldürüldü. Verilere göre bir siyahın polis tarafından öldürülme ihtimali, bir beyazın öldürülmesi ihtimalinin üç katı.

Bültene kayıt ol