Brezilya: Hükümet krizde, sağlık sistemi çökmek üzere

25.04.2020 - 11:29
Haberi paylaş

Aşırı sağcı başkan Bolsonaro’nun kabinesindeki en güçlü isimlerden olan Adalet Bakanı Sérgio Moro’nun istifası, ülkede protesto gösterileri başlattı. 

Koronavirüs salgınının ortasında Brezilya’nın sağlık sistemi ise çökmek üzere.

Dünyadaki otoriterleşme dalgasının simge isimlerinden olan ırkçı başkan Jair Bolsonaro, ulusal polis teşkilatının başındaki ismi kovdu.

Adalet Bakanı Moro ise, Bolsonaro’nun polis teşkilatının başına, kendisinin gizli istihbarat raporlarına erişimini kolaylaştıracak birini getirmeye çalıştığını iddia ederek, görevinden istifa etti.

Bolsonaro cuma akşamı televizyona çıkarak “Kusura bakmayın Bay Bakan, benden bir yalancı çıkaramayacaksınız” dedi. Ancak adalet bakanının istifası, ülke çapında protesto gösterilerine ve aşırı sağcı devlet başkanının azledilmesi çağrılarına yol açtı. Başsavcı Augusto Aras, soruşturma açabilmek için Yargıtay’dan izin istedi.

İstifa eden Adalet Bakanı Moro, eski devlet başkanı Luiz Inácio Lula da Silva’nın hapse atıldığı yolsuzluk operasyonlarının başındaki isimdi ve bu şekilde Brezilya sağının gözdelerinden biri olmuştu.

Bolsonaro bir önceki hafta da Kongre’nin alt kanadının sözcüsü Rodrigo Maia ile karşı karşıya gelmiş ve koronavirüse karşı tedbirleri savunan ismin görevden alınması için yapılan gösterilere katılmıştı.

Katil Bolsonaro

Brezilya’nın solcu devlet başkanı Dilma Rousseff, 2016 yılında tartışmalı bir sürecin sonunda azledilmişti. Şimdi birçok politikacı Bolsonaro için aynı sürecin işletilmesi çağrısını yapıyor.

Ancak böylesi bir sürecin başlatılabilmesi için yüksek mahkemeleri kitlesel gösterilerin tetikleyebileceği öne sürülüyor. Bu yüzden, “fiziksel mesafelenmenin”, ona karşı çıkan Bolsonaro’nun şu anki en büyük müttefiki olduğu konuşuluyor.

Bolsonaro bir hafta önce de fiziksel mesafelenme tedbirlerini savunan sağlık bakanını görevden almış ve “Yaşamın değerini biliyorum. Ancak ekonomi normale geri dönmeli” diyerek milyonlarca Brezilyalının yaşamını hiçe saymıştı. Bu gelişmenin ardından da Rio de Janeiro başta olmak üzere birçok şehirde “Katil Bolsonaro” sloganıyla eylemler düzenlenmişti.

Sağlık sistemi çöküyor

AP’nin aktardığı rapora göre, Latin Amerika’da pandeminin en yoğun görüldüğü yer olan Brezilya’da sağlık sistemi çökmek üzere. Rio de Janeiro ve en az dört büyük şehirde daha, sağlık alanındaki yetkililer, hastanelerin yoğunluk nedeniyle işleyemez hâle geldiğini duyurdular. Yetersiz ve geç kalmış test önlemleri nedeniyle 211 milyonluk ülkedeki enfekte olmuş kişi sayısı hızla artıyor.

Amazonlardaki en büyük şehir Manaus’da bir mezarlıkta geniş mezarlar kazıldığı, günde gömülen insan sayısının 100’e yükseldiği bildiriliyor.

Aşırı sağcı başkan Bolsonaro ise koronavirüsün “küçük bir hastalık” olduğunu ve sokağa çıkma yasaklarının uygulanmaması gerektiğini savunuyor.

Bültene kayıt ol