Sokağa çıkma yasağı gerekli mi?

19.03.2020 - 14:35
Haberi paylaş

Dünya Tıp Birliği Başkanı Ulrich Montgomery, Almanya genelinde sokağa çıkma yasağına kesinlikle karşı çıkıyor. İtalya'daki sokağa çıkma yasağını örnek gösteren Montgomery, bu yasak ile  "virüsün yayılmasının hiç de yavaşlamadığına" dikkat çekti.

Almanya'da koronavirüs vaka sayısı hızla artarken günlük yaşama yönelik kısıtlamalar da yürürlüğe sokuldu. Ülke şimdi İtalya örneğinde sokağa çıkma yasaklarını ve etkili olup olmadığını tartışıyor.

Yeni tip koronavirüsün hızla yayılmasını engellemek için Almanya'da da sokağa çıkma yasağı tartışılıyor. İtalya ve Fransa'da getirilen sokağa çıkma yasağının uzatılması gündeme gelirken, Almanya'da bugüne kadar sadece Bavyera eyaletinin Mitterteich kentinde ve Wunsiedel bölgesinde "geçerli bir neden olmaksızın halkın evlerini terk etmesi" yasaklandı. Buna göre insanlar sadece, doktora, işe ve alışverişe gitmek için evden çıkabilecek.

Bavyera eyaleti Başbakanı Markus Söder virüsün yayılma hızında yavaşlama kaydedilmezse, eyalet genelinde sokağa çıkma yasağı getirilebileceğine işaret etti. Söder, Perşembe günü eyalet parlamentosunda yaptığı açıklamada, sokağa çıkma yasağı getirilmemesi için "her vatandaşın kendini gönüllü olarak kısıtlaması gerekiyor" dedi.

Ullmann: Hizmetlerde felaketle karşı karşıya kalabiliriz

Ancak ülke sokağa çıkma yasağı konusunda ikiye bölünmüş durumda. Hür Demokrat Parti (FDP) milletvekili ve enfeksiyon hastalıkları uzmanı Andrew Ullmann, sokağa çıkma yasağı getirilmesi gerektiğini savunuyor. Nordwest Zeitung'da konuyla ilgili bir yazı kaleme alan Ullmann, salgın dinamiği kısa bir süre için yavaşlamazsa, verilen hizmetler konusunda bir felaket ile karşılaşılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Ullmann, bu nedenle de geçici olarak geceleri sokağa çıkma yasağı gibi önlemlerin gerekli olduğunu belirtti. Ullmann, sosyal teması kesme konusundaki çağrıların herkes tarafından ciddiye alınmamasını da eleştirdi.

Weil: Yasağın ek bir katkısı yok

Buna karşılık, Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephan Weil, sokağa çıkma yasağına karşı çıkıyor. Funke medya grubuna bağlı gazetelere konuşan Weil, mevcut kısıtlamalara kararlılıkla uyulduğu takdirde, sokağa çıkma yasağının uzmanlara göre sağlık açısından ek bir katkı sağlamadığını söyledi. Ancak Weil, "Korona eğlencelerinin yapılmasına veya sokak kafelerinde insanların dip dibe oturmasına da" göz yumulamayacağını vurguladı.

Montgomery: İtalya'da virüsün yayılması yavaşlamadı

Dünya Tıp Birliği Başkanı Ulrich Montgomery, Almanya genelinde sokağa çıkma yasağına kesinlikle karşı çıkıyor. İtalya'daki sokağa çıkma yasağını örnek gösteren Montgomery, bu yasak ile  "virüsün yayılmasının hiç de yavaşlamadığına" dikkat çekti. Almanya Yazı İşleri Ağı'na konuşan Montgomery, sokağa çıkma yasağının "siyasi ümitsizlik önlemi" olduğunu belirterek, zorlayıcı önlemlerle daha fazla yol alındığının düşünüldüğünü kaydetti.

(Deutsche Welle)

Bültene kayıt ol