Cezayir’de halk yine sokaklarda: 'Hepiniz gidinceye kadar…'

24.02.2020 - 15:35
Haberi paylaş

Cezayir’in eski devlet başkanı Abdulaziz Buteflika'yı iktidarden deviren kitle gösterilerinin başlangıcının yıl dönümünde, halk bir kez daha sokaklardaydı.

Sokağa çıkan protestocular, Lübnan’daki eylem dalgasının sloganındaki gibi, “Hepiniz gidinceye kadar eylemlere devam edeceğiz” dediler.

Gösterilerde ayrıca, 2011’de başlayan Ortadoğu devrimlerinin sloganı olan “Halk rejimin devrilmesini istiyor” da atıldı.

Başkent Cezayir’de başkanlık sarayına yürümek isteyen kitleye polis izin vermedi. Bunun üzerine güzergahı değiştiren eylemciler, rejimde köklü değişiklik çağrısı yaptı.

Buteflika’nın müttefiklerinin hâlâ iktidar pozisyonlarında yer almasını da protesto eden Cezayir halkı, “Bir yıl önce korku duvarını yıktık, devam edeceğiz” sloganları attılar.

Ülkedeki yeni başkan Abdelmadjid Tebboune, gösterilericileri överek taleplerini karşılamaya çalışacağını dile getiriyor. Ancak kitle hareketi yeni başkana da karşı, daha fazla demokrasi ve daha iyi hayat standartları için mücadele ediyorlar.

Geçtiğimiz yıl Şubat ayında, beşinci kez seçime girmeye hazırlanan Buteflika’ya ve yolsuzluklara karşı başlayan gösteriler, Nisan ayında başkanı devirmeyi başarmıştı.

Bültene kayıt ol