ABD askerleri petrol için kalıyor

29.10.2019 - 09:15
Haberi paylaş

Trump 'savaşları bitiren başkan' olduğunu iddia etse de ABD askerleri Suriye petrollerini kontrol etmek için Deyrülzor'da kalıyor.

Suriye'nin kuzeyinden yaklaşık 1000 ABD askerini Irak'a çeken Trump yönetimi, şimdi de Suriye petrol yataklarının bulunduğu SDG kontrolündeki Deyrülzor'da asker bulundurma kararı aldı.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, ABD Genelkurmay Başkanı Mike Milley ile düzenlediği basın toplantısında petrol yataklarını SDG ile ABD askerlerinin kontrol edeceğini, müdahale eden herkese 'ezici bir güç' kullanarak yanıt verileceğine ilan etti.

Petrol gelirlerinin SDG'nin para kaynağı olacağını belirten Esper, “SDG’nin cezaevlerini koruması, kendi birlikleri silahlandırması, IŞİD’i yenilgiye uğratma görevinde bize yardımcı olabilmesi için bu kaynaklara erişebildiğinden emin olmak istiyoruz”  diye konuştu. Pentagon'un sözcüsü olan Esper, Rusya ve Esad rejimini de bölgeye sokmayacaklarını vurguladı.

Bu karar, Trump’ın Suriye’nin petrol yatakları için “Belki de Exxon Mobil’le anlaşırım” demesi üzerine geldi.

Suriye'nin diğer Ortadoğu devletleri zengin petrol yatakları bulunmuyor.  Ülkenin güneydoğusundaki rezervin miktarı 2.5 milyar varil. Komşusu İran'in rezervi 158 milyar varil iken, Suudi Arabistan da 268 milyar rezerve sahip. Suriye petrolleri diğerlerinin yanında mütevazi kalırken, dünyanın en büyük petrol üreticilerinden ABD yönetimi Deyrüzor'daki rezervlere el koyuyor. 

Bu gelişme, Suriye ABD işgalinin kalıcılaşması ve siyasi çözüm girişimlerinin Astana devletlerine bırakılmaması anlamına geliyor. 

Suriye'de oluşan yeni statüko, büyük çelişkiler ve gerilimler karşı karşıya.

Bültene kayıt ol