Katalanlar sokakta, sömürgeci İspanya zorda

21.10.2019 - 12:46
Haberi paylaş

Katalan liderlere verilen ağır hapis cezalarının ardından Barcelona ve Katalonya'nın diğer şehirlerinde başlayan protesto gösterileri 1 haftasını doldurdu.

2017'de gerçekleştirilen bağımsızlık referandumu düzenleyerek "halkı isyana teşvik ettikleri" gerekçesiyle İspanya devleti tarafından tutuklanan 9 Katalan siyasetçiye 9 ve 13 yıl arasında hapis cezası verilmesini protesto edenler, geri adım atmayacaklarını söylüyor.

Bir haftadır süren ve işçilerin genel greviyle büyüyen protestolara İspanyol polisinin saldırısı sonucu 300'den fazla gösterici yaralandı. Gösterilerde ulusal polisin plastik mermi kullanması yüzünden 4 kişinin tek gözü kör oldu.

Şu ana dek gözaltına alınan 200'e yakın kişiden 28'i tutuklandı.

Polisin saldırısı sonucu gösteriler sert çatışmalara dönüştü. Barselona Belediyesi'ne göre bir haftada kente ortaya çıkan zarar, 2,5 milyon avroya ulaştı.

Pazar günü Barcelona'da yapılan kitlesel miting gerçekleşti.

Barselona'daki Hükümet Temsilciliği binası önünde toplanıp binaya doğru çöp torbaları atan Katalanlar, daha sonra kent merkezindeki iki büyük caddeyi trafiğe kapattı. 

2017 yılında düzenlenen ve AB destekli İspanya devletinin yasadışı ilan ettiği Katalonya bağımsızlık referandumunda, kullanılan 2.3 milyon oyun yüzde 90,09 bağımsızlığa evet çıkmıştı.

Sömürgeci İspanya devleti ise Katalanların barışçıl, meşru ve demokratik seçimlerini tanımadı ve Katalonya bağımsızlık hareketine saldırıdı. Bugün ise karşısında büyük bir öfke var.

Bültene kayıt ol