Trump, 'şahin' Bolton'u neden kovdu?

11.09.2019 - 10:55
Haberi paylaş

Donald Trump'ın "şahin" güvenlik danışmanını kovmasının nedeni 18 yıldır ABD işgali altındaki Afganistan,  Kuzey Kore  ve İran politikalarındaki ayrılıklar.

Dünyanın çeşitli ülkelerine tehditler yağdırmasıyla tanınan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Trump kabinesinden kovulan son kişi oldu.

ABD ordusunun Beyaz Saray'daki temsilcisi olarak görülen Bolton hakkında  açıklama yapan Trump, "Önerilerinin çoğuyla güçlü şekilde görüş ayrılığı yaşadım. Bu nedenle istifasını istedim" dedi.

ABD medyasına göre Trump'ın Bolton'u kovmaya karar verişi, Afganistan politikasındaki görüş ayrılığı üzerine oldu. Bolton, Taleban'ın Camp David'e çağrılmasına, yani müzakerelere karşı çıkmıştı.

ABD ordusunun 18 yıldır işgali altında bulunan Afganistan'ın yarısını Talebanlar kontrol ediyor. işgal sonucu dağılan ülkede üslenen IŞİD ve benzeri silahlı gruplar, Trump yönetimi tarafından savaştıkları Taleban'dan daha tehlikeli görülüyor. ABD toplumunda Afganistan savaşı onaylanmayan bir durumken, Trump asker sayısını azaltarak bundan oy kazanmak, aynı zamanda Taleban'a ABD askeri varlığının kalıcılığını kabul ettirmek istiyor.

Bolton'un başına gelenler, Afganistan'daki ABD ordusunun yenilmişliği ve sıkışmışlığının nasıl bir kriz konusu olduğunu ortaya koydu.

Şahin Bolton'u gönderilmesine tek sebep Afganistan değil. ABD ordusu ve John Bolton, Hürmüz Boğazı'nda kriz patlak verdiğinde İran'ın vurulması gerektiğini savunmuştu. Dünya ekonomisini alt üst edecek bu öneriden uzak duran Trump, ağır ekonomik yaptırımlarla Tahran'ı çökertme stratejisini tercih etti.

Kuzey Kore'de tansiyonu artırdıktan sonra Kim Jong Un'un arkasındaki Çin desteğini gerileten Trump, ABD'nin azılı düşmanıyla el sıkışmış ve ABD şartlarına uyması için müzakere başlatmıştı. Bolton ve temsil ettiği generallerin buna da karşı çıktıkları söyleniyor.

Dünyanın en büyük silahlı gücünü yöneten Donald Trump'ın, Bolton'u kovması ABD dış politikasında ne fark yaratacak? ABD Başkanı Trump'ın yeni ulusal güvenlik danışmanının kim olacağı henüz belirsiz. Çin'e karşı ticaret savaşını başlatarak, küresel gerilimi doruğuna çıkaran Trump, düşmanlarını bombalardan önce ekonomi silahıyla vurmayı tercih ediyor. 2020 başkanlık seçimlerine giderken Bolton'un kovulması, ABD iç politikasına dönük bir hamle olarak da yorumlanabilir. 

Bültene kayıt ol