“Kara Yelekliler belgelerini istiyor!”

13.07.2019 - 12:59
Haberi paylaş

Yüzlerce kağıtsız göçmen, Paris'in önemli anıtlarından Pantheon'u işgal etti.

"Kara Yelekliler" ve "Chapelle Ayakta" hareketlerinin çağrısıyla mozolenin önünde toplanan yaklaşık 700 göçmen, sloganlar eşliğinde basın açıklaması yaptı.

"Herkes için lojman ve belge" taleplerini savunan göçmenler, Başbakan Edouard Philippe'ten randevu istedi.

EN'ye konuşan bir gösterici, 1981'den beri belgesiz göçmenler konusunda hiçbir düzenleme yapılmadığına dikkat çekerek, "Birçok kişi yıllardır belgesiz yaşıyor. Belgelerde olağan dışı bir düzenlemenin yapılması için başbakanın dikkatini çekmek hedefiyle Pantheon'u işgal ediyoruz"dedi.

Göçmenlerin hareketi

Fransa'da Sarı Yelekliler hareketinden esinlenerek kurulan Kara Yelekliler (Gilet Noirs), başkent Paris'in de içinde bulunduğu Ile-de-France bölgesinde sokaklarda ya da sığınma evlerinde yaşayan göçmenlerden oluşuyor.

Kendilerini, Fransa Cumhuriyeti'nde "seslerini duyuramayan, yüzleri ve belgeleri olmayan kişiler" olarak tanımlıyorlar.

Geçtiğimiz haziranda Paris'in Defence mahallesinde Elior şirket binası da Kara Yelekliler tarafından işgal edilmişti.

Mayıs ayında ise Roissy Havaalanı'nda protestoda, Fransız Havayolları Air France'ın göçmenlerin sınır dışı edilmesinde yaptığı işbirliği protesto edilmişti.

Faşist le Pen'in tepkisi

Pantheon'da yapılan gösteriyi "kabul edilemez" olarak niteleyen Marine Le Pen Twitter mesajında "Fransa'da belgesiz göçmenlerin tek geleceği kapı dışarı edilmeleri olur, çünkü yasa bunu gösteriyor" sözlerini sarf etti.

Bültene kayıt ol