Amerikan Psikanaliz Derneği: 'Eşcinsellik hastalık değildir, LGBTİ+’lardan özür diliyoruz'

30.06.2019 - 18:45
Haberi paylaş

Amerikan Psikanaliz Derneği, daha önce eşcinselliği zihinsel bir hastalık olarak değerlendirdikleri, LGBTİ+ bireylere karşı ayrımcılığa ve travmaya katkıda bulundukları için özür diledi.

Dernek, böyle bir özür dileyen ABD’li ilk zihinsel sağlık kuruluşu. Psikiyatristler eşcinselliği 1973’te bir hastalık olarak sınıflandırmıştı. Yaklaşık 20 yıl sonra da onları psikanalistler takip ettti. Dernek Başkanı Dr. Lee Jaffe tarafından yapılan açıklamada, “Mesleğimizin neden olduğu ayrımcılık ve travmadaki rolümüzü tanımak ve özür dilemek için uzun zaman geçti” dedi.

Jaffe ‘nin yaptığı açıklama, yıllık toplantıya katılan 200 kişi tarafından ayakta alkışlandı. Jaffe, grubunun uzun zamandır LGBTİ+ haklarını destekleme konusunda aktif olduğunu ancak daha önce bu katkısını kelimelerle ifade etmediğini söyledi.

Amerikalı psikanalistlerin özrü bir dönüm noktası. ABD zihinsel sağlık kuruluşlarının yaptığı saptamalar dünyade geçerli bilimsel öğreti olarak kabul edildi. Tıp çevrelerinin, eşcinselliği hastalık değil, doğuştan gelen bir cinsel yönelim olduğunu kabulü, homofobik önyargıların yıkılması yolunda önemli bir adım. Bu adım, LGBTİ+'ların yıllardır süren mücadeleleri sayesinde atılabildi.

Bültene kayıt ol