Basra Körfezi'nde neler oluyor?

14.06.2019 - 10:47
Haberi paylaş

Ortadoğu petrollerinin dünyaya sevk edildiği Basra Körfezi'nde gerilim had safhada.

13 Haziran günü Umman Körfezi'nde İngiltere'ye ait iki gemide patlamalar yaşandı. Gemiler, ham petrol taşıyordu. Patlamaların ardından, ABD'ye ait 5. filodan yardım istediler.

Japonya Ticaret Bakanlığı, iki gemisinin Hürmüz Boğazı açıklarında saldırıya uğradığını duyurdu. Körfezde bulunan Norveç'e ait ait gemide patlamalar meydana geldi. Gemilerde yangın çıkarken, mürettebat tahliye edildi.

Katar'dan demir alan Marshall Adaları bandıralı gemiden 23 mürettebat, yangının ardından suya atladı ve bir İran donanması kurtarma gemisi tarafından kurtarıldı. 

Panama bandıralı ve Singapur'dan Suudi Arabistan'a gitmekte olan diğer gemiden suya atlayan 21 kişi de aynı şekilde kurtarıldı.

Olayın ardından Brent petrolün ve Amerikan ham petrolünün varil fiyatı yüzde 4,5 kadar yükseldi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, saldırılardan İran'ı sorumlu tuttu. Saldırıda kullanılan silahlar ve yayınlanan bir video delil olarak sunuldu.

Videoda, bir grup insanın Japonya ait geminin gövdesinden bir şey çıkarıp aldıkları görülüyor. ABD'ye göre bunlar İran Devrim Muhafızları, çıkardıkları ise patlamamış bir mayın.

İran ise "sabotaj diplomasisi" yapmakla suçladı. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD'nin "delil olmadan" hızla Tahran yönetimini suçladığını belirterek, Pompeo'nun iddialarının "temelsiz" olduğunu söyledi.

Saldırıların gerçekleştiği gün Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Tahran ziyaretindeydi. Abe, ABD Başkanı Donald Trump'a İran ile krizde arabulucuk yapmayı teklif etmiş, ardından İran'a gitmişti.

Donald Trump, Abe'nin ziyaretine dair bir tweet atarak "Şahsen, (ABD ile İran  arasında) bir anlaşma yapmayı düşünmek için dahi erken olduğunu hissediyorum. Ne  onlar ne de biz buna hazırız" dedi. Bu sözlerin ardından, Pompeo'nun İran'ı sorumlu tutan videosunu paylaştı.

Ertesi gün bir TV kanalında konuşan Trump, Umman Körfezi'ndeki saldırılardan İran'ı sorumlu tuttu. İran'ın asla nükleer silah elde edemeyeceğini söyleyen Trump, bunun nasıl olacağı sorusuna, "Hep beraber göreceğiz" yanıtını verdi.

İlk saldırılar

Mayıs ayında da Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait iki petrol tankerinin Hürmüz Boğazı'nda vurulduğu, ayrıca Suudi Arabistan'daki iki petrol pompa istasyonuna saldırılar yapılmıştı. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri bu saldırılardan İran'ı sorumlu tutmuştu. Kendisine yönelik yaptırım ve saldırılara karşı Hürmüz Boğazı'nı kapatacağı tehdidini birden fazla kez dile getiren İran bu suçlamaları da reddetmişti.

Bültene kayıt ol