Sudan ordusu muhaliflere saldırdı

03.06.2019 - 09:45
Haberi paylaş

Sudan'da oturma eylemi yapan göstericilere askerlerin saldırısı sonucu 13 kişi yaşamını yitirdi. Çok sayıda gösterici de yaralandı.​

Başkent Hartum'daki Genelkurmay binasının önünde uzun süredir oturma eylemi yapan protestocular, Sudan ordusunun saldırısına uğradı.

İndependent Türkçe'nin haberine göre görgü tanıkları, askerlerin göstericilere karşı gerçek mermi kullanarak ateş açtığını, ayrıca tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandığını bildirdi.

CNN'de eylemlere katılan bir dişçi Deema Alasad, olanları şöyle anlattı: "Oturma eylemi yapanları kuşatma altına aldıktan sonra bize vurdular ve canlı kurşun ateşlemeye başladılar. Protestocular silahsız sivillerdi."

Sudan Meslek Odaları Birliği (SPA), ölümlerden iktidardaki Askeri Geçiş Konseyi'ni (AGK) sorumlu tuttu. Askerlerin müdahalesini "katliam" olarak niteledi.

Eylemlere önderlik eden Sudan Meslek Odaları Birliği, ordu ile irtibatı kestiğini duyurup genel grev çağrısı yaptı.

Eylemcilerin uzaklaştırılmasının ardından Genelkurmay binasının önündeki meydan tamamen boşaltılarak askeri barikatlarla çevrildi.

"AGK'yı devirelim"

Dikatör Ömer el-Beşir'e dönemine son veren göstericilerin oturma eylemi, yönetime el koyan ordunun iktidarı sivillere devretmesi talebiyle devam ediyordu.

Geçen ay eylemcilerin liderleri ve generaller, yeni yönetimin yapısı ve sivil yönetime geçiş için üç yıllık süre konusunda uzlaştıklarını duyurmuştu. 

Fakat konseydeki çoğunluğun sivillerde mi yoksa askerlerde mi olacağı konusunda anlaşma sağlanamamıştı.

Sudan'da devrime dönüşen gösterilere liderlik eden SPA, kapsamlı sivil itaatsizlik çağrısı yaptı. 

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri, barışçıl devrimi hızlandırma, AGK’nın devrilmesi için çatışma ve şiddete karşı direnme çağrısında bulundu. Tüm sokak ve bölgelerin zırhlarla donatılması, bütün şehir, köy ve mahallelerde kalabalık gruplar halinde barışçıl yürüyüşler gerçekleştirilmesi talep edildi.

Bültene kayıt ol