Doğu Akdeniz “üçüncü cephe” mi?

31.05.2019 - 11:27
Haberi paylaş

Milli Güvenlik Kurulu, Kıbrıs ve çevresinde "oldu bittilere" izin verilmeyeceğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Ankara'da toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrası yayınlanan bildiride, Kıbrıs vurgusu yapıldı.

Kıbrıs Cumhuriyeti ve İsrail'in birlikte petrol ve doğalgaz aramasına, ABD'den destek gelmişti.

ABD Temsilciler Meclisi’nin Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Eliot Engel, “Doğu Akdeniz’de barışı pekiştirmek ve bölgeseki enerji rezervleri konusundaki Rus nüfuzuna karşı koymak için” İsrail ve Kıbrıs ile işbirliğinin önemli olduğunu söyledi.

Üç gün sonra toplanan MGK bildirisinde, Türkiye'nin KKTC'nin çıkarlarını savunacağı belirtiliyor.

MGK bildirisinin diğer iki maddesi, Suriye ve Irak'ta yürütülen askeri operasyonlara ayrılmış.

Türk ordusunun havadan ve karadan müdahale ettiği Hakurk bölgesinin  yanıbaşında TSK'nın geçici askeri üs noktaları bulunuyor. Kandil ile Suriye arasındaki bağlantıyı kesmek amacıyla yapıldığı söylenen operasyonun ikinci gününde iki asker hayatını kaybetmişti.

MGK, rejimin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne yaptığı saldıların İdlib anlaşmasına ve Astana ruhuna aykırı olduğu duyurdu. Bölgenin çevresinde TSK'ya ait bir çok üs bulunuyor. Esad bombardımanları sonucu iki asker yaralanmıştı.

Sivil ölümleriyle sonuçlanan son saldırılar nedeniyle İdlib'te 300 bin kişi yer değiştirdi. MGK açıklamasında yeni bir göç dalgasını önlemek için diğer ülkelerle konuşulduğu yazıyor.

Türkiye, iki komşusunun sınırları içinde operasyon yürütüp, askeri varlığını korumaya çalışırken, Doğu Akdeniz'de artan gerilim bir üçüncü cephenin açılmasına yol açabilir.

Bültene kayıt ol