Sudan'da genel grev çağrısı

19.05.2019 - 14:07
Haberi paylaş

Sudan'da Geçici Askeri Konsey'le diktatör El-Beşir'i deviren muhalefet arasındaki gerginlik sürüyor. Güvenlik güçleri Hartum'daki Genelkurmay Başkanlığı önünde devam eden oturma eylemini sonlandırmak için barikatları kaldırmak istedi. Halk ise 23 Mayıs'a genel grev ve sivil itaatsizlik çağrısı yapıyor.

Özgürlük ve Değişim İttifakı, resmi üniformalı kimselerin bir kez daha barikatları kaldırmaya çalıştığını duyurdu. Muhalefetin çatı örgütü olan ittifak, göstericilere gelecek olası zararlardan Geçici Askeri Konsey'i sorumlu tutacaklarını ilan etti ve halkı oturma eylemine güç vermeye ve aktivistleri savunmaya çağırdı.

Sudanlı Doktorlar Komitesi ise 7 Nisan'da yaralanan 28 yaşındaki Ahmed Kheirallah'ın hayatını kaybettiğini duyurdu. Böylelikle Aralık ayında başlayan süreçte toplamda 59 gösterici hayatını kaybetmiş oldu.

Muhalefet aynı zamanda El-Beşir devrilirken yönetime el koyan ve iktidarı sivillere devretmek konusunda oyalama taktiklerine başvuran Askeri Konsey'i "eski rejimle aynı metotları kullanmak" ile suçladı.

23 Mayıs Perşembe gününden itibaren ülke genelinde sivil itaatsizlik ve genel grev çağrısı yapılıyor.

Sudanlı aktivist anlatıyor: “Biz devrimi örgütlüyoruz”

Bültene kayıt ol