Avusturya'da ırkçı Strache istifa etti, koalisyon hükümeti bozuldu

19.05.2019 - 10:42
Haberi paylaş

Avusturya'da Başbakan Yardımcısı ve koalisyon ortağı aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin genel başkanı Heinz-Christian Strache, iki görevinden de istifa etti.

Başbakan Sebastian Kurz ile bir toplantı gerçekleştiren Strache, toplantının ardından basına yaptığı açıklamada, başbakan yardımcılığı görevinden istifasını Başbakan Kurz'a sunduğunu ve Kurz'un da bu istifayı kabul ettiğini ifade etti. Strache ayrıca Avusturya'da tek gündem maddesi haline gelen videoda söyledikleri ile ilgili olarak hatalı olduğunu kabul etti ve kamuoyundan özür diledi. Heinz-Christian Strache, kendinden boşalan başbakan yardımcılığı ve FPÖ genel başkanlığı görevlerini de şu anda kabinede Ulaştırma Bakanı olarak görev yapan Norbert Hofer'in üstlenmesini istediğini ifade etti.

Gizli çekilen video görüntülerine göre, Strache'nin yatırımcı olduğunu iddia eden Rus bir kadına, parlamento seçimlerinde kendilerine maddi destek sağlamaları karşılığında kamu ihalelerinde kolaylık sağlama vaadinde bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Başkent Viyana’da, başbakanlık binası önünde erken seçim talebiyle bir protesto gösterisi düzenlendi. Avusturya polisinin verdiği bilgiye göre kent merkezindeki eyleme yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Protestocular burada attıkları sloganlarla erken seçim kararı alınmasını talep etti.

Bültene kayıt ol