Wikileaks'in kurucusu Julian Assange tutuklandı

11.04.2019 - 17:26
Haberi paylaş

2012 yılından bu yana Londra'daki Ekvador büyükelçiliğinde yaşayan ve bugün İngiliz polisi tarafından gözaltına alınan Wikileaks kurucusu Julian Assange, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

İngiltere'den yapılan açıklamada, Ekvador'un verdiği sığınma hakkını geri çekmesinin ardından, Wikileaks kurucusu Julian Assange'ın gözaltına alındığı belirtildi.

Assange, Londra'da çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. İngiltere ayrıca Assange'ı ölüm cezasının olduğu bir ülkeye göndermeyeceğinin garantisini verdiğini duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın çok sayıda yazışmasını sitesi Wikileaks aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara yol açan Assange, 2012'den beri Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nin bir odasında yaşıyordu.

İngiliz mahkemesi, Julian Assange'ın 2010'da iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Julian Assange, hakkındaki kararın ardından Haziran 2012'de İsveç'e iadesi hâlinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınmıştı.

İsveç mahkemesi ise 2017'de Julian Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. Ekvador, Wikileaks kurucusunun siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve Assange'a vatandaşlık vermişti.

Ekvador hükümeti Mart 2018'de yaptığı açıklamada, sosyal medyadan gönderdiği mesajlarla ülkenin uluslararası ilişkilerini tehlikeye attığı sebebiyle Assange'ın internet erişiminin kesildiği bildirilmişti.

(CNN Türk)

Bültene kayıt ol