Yeni bir Arap Baharı mı? Cezayir ayakta!

09.03.2019 - 07:49
Haberi paylaş

Cezayir'de Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika'nın beşinci dönemi olacak olan 20 yıllık iktidarını uzatma girişimini protesto eden göstericiler yine alanlardaydı.

Buteflika'nın gösterilerin ülkeyi kaosa sürükleyeceği telkinine karşın üçüncüsü düzenlenen eylemler nedeniyle, başkent Cezayir'deki tren, metro ve otobüs seferleri durduruldu. Ülkede gösteri yapmak 2001 yılından beri yasak olmasına rağmen, dün çoğu genç on binlerce kişi tarafından yapılan protestolar, önceki iki haftanın cuma günlerine göre çok daha yüksek katılımlı ve etkileyiciydi.

Yönetime istifa çağrısı yapan göstericilerin bu talebine karşılık tanıdık bir yalana sarılan 82 yaşındaki Buteflika, protestocuların arasına sızan "iç ve dış" güçler olabileceğini söylüyor. Aynı zamanda başkent dışında, Oran, Bejaia, Kabylie ve Konstantin dahil olmak üzere ülkenin birçok yerindeki barışçıl diğer gösteriler de kalabalık bir biçimde devam ediyor. Futbol taraftarlarının ilk günkü gösterilerden beri hep ön sırada olmayı sürdürdüğü protestolarda, dün ayrıca 8 Mart sebebiyle kadınların geniş katılımı dikkat çekti.

2013 yılında geçirdiği felçten dolayı tekerlekli sandalye kullanan ve 24 Şubat'tan bu yana tedavisi için İsviçre'de bulunan Abdülaziz Buteflika'nın beşinci dönem adaylığına Cezayir Tabipler Birliği de karşı çıkıyor. Cezayir'de üç haftadır art arda düzenlenen bu gösteriler, yeni bir Arap Baharı'nın müjdesi mi olacak, şimdilik bilinmiyor.

Cezayir’de gösteriler sürüyor

Cezayir'de iktidarı bırakmayan başkana karşı halk sokağa döküldü​

Bültene kayıt ol