Venezuela sınırlarında gerilim

22.02.2019 - 14:13
Haberi paylaş

ABD'nin "insani yardım" adı altında darbecilere destek girişimi, Venezuela sınırlarında gerilimi artırdı.

Venezuela'da bugün (22 Şubat) sınırın iki tarafında konserler yapılacak.

Kolombiya tarafında İngiliz bir kapitalist tarafından düzenlenen konser, 1980'lerde Afrika'daki açlara yardım için düzenlenen Live Aid'e benzer gösterilmeye çalışılıyor.

Venezuela'daki derin ekonomik kriz sonucu yaşanan açlık ve ilaçsızlığı gerekçe gösteren Trump yönetimi, Kolombiya tarafında bir depoya yiyecek ve ilaç yığmıştı.

Dört hafta önce kendini Venezuela devlet başkanı ilan eden Guadio ve sağcı muhalefet, ABD'nin yolladığı insani yardımı 23 Şubat'ta ülkeye mutlaka sokacağını ilan etti. Guaido destekçilerinin insani yardımı ülkeye sokmak için Kolombiya sınırını geçmeleri ve yeniden ülkelerine geri girmeleri gerekiyor.

Maduro ise insani yardımın ülkesine bir müdahale gerçekleştirilmesi için bahane olarak kullanıldığını öne sürüyor ve bunu bir işgal girişimi olarak niteliyor.

Darbecilere destek konseri sırasında Venezuela tarafında ABD'ye karşı bir konser organize eden Maduro, Brezilya sınırını da kapattı. Brezilya'da aşırı sağcı Bolsonaro yönetimi, ABD'ye yardım edeceğini duyurmuştu.

Maduro gerekirse Kolombiya sınırının da kapatılacağını söyledi.

Venezuela dosyası: Darbenin arkasında ne var?

Venezuela ordusu da 24 Şubat Pazar gününe kadar limanları kapattı ve Karayiplerler'deki Hollanda'ya bağlı ABC adalarıyla bağlantıyı da kesti.

Küba, ABD'nin 'insani yardım kisvesi' altında Venezuela'ya müdahalede bulunmak için Karayipler'e özel kuvvetlerini konuşlandırdığını öne sürmüştü. Küba hükümeti, ABD askeri uçaklarının geçen hafta Puerto Rico ve Dominik Cumhuriyeti dahil olmak üzere bölgedeki stratejik noktalara iniş yaptığını açıklamıştı.

ABD'nin gerçek amacı

ABD yönetimi bu iddiaları yalanlıyor. ABD Başkanı Trump ise gerçek amaçlarının yardım değil rejim değişikliği olduğunu açıkça söylüyor:

"Juan Guaido'nun ve Venezuela halkının yanındayız. Artık sadece Venezuela'da değil, Nikaragua ve Küba'da da sosyalizmin ve komünizmin sayılı günleri kaldı. ABD'nin asla komünist bir ülke haline gelmeyecek. Kendi geleceklerini, hayatlarını ve Venezuela'nın geleceğini, Küba ordusu tarafından kontrol edilen ve korunan bir adam için riske atıyorlar. Eğer Maduro'yu desteklemeyi seçerseniz artık güvenli bir sığınak veya kolay bir çıkış bulamayacaksınız. Her şeyi kaybedeceksiniz."

Trump, yardımcısı Mike Pence'i darbecilere destek konserine katılması için Kolombiya'ya gönderdi.

ABD, Venezuela'nn başlıca gelir kaynağı olan petrol satışını yasaklarken, yurdışında bulunan hesap ve varlıklarına dondurdu. Abluka ve ekonomik kaosla ordu ve kitleleri taraf değiştirmeye zorlayan ve başarılı olamayan ABD, askeri müdahale ve savaş tehditlerini artırdı.

Afganistan, Irak ve Suriye gibi bir çok savaşa ve müdahaleye meşruiyet sağlamak  için kullanılan "insani gerekçeler" şimdi de Venezuela'da darbe için konser sahnesine çıkartılıyor.

Venezuela: Trump dışarıda kalmalı

Bültene kayıt ol