Venezuela’dan askeri tatbikat ve OPEC’e çağrı

12.02.2019 - 06:56
Haberi paylaş

Kriz ve ABD destekli bir darbe girişimiyle karşı karşıya olan Venezuela, OPEC’e yardım çağrısı yaptı. ABD’nin Venezuela’ya dönük askeri müdahale olasılıkları da bulunduğunu söylemesi üzerine ordu 5 günlük bir tatbikata başladı.

Venezuela’da siyasi ve ekonomik kriz devam ediyor. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkelerine mektup yazarak ABD’nin yaptırımlarına karşı destek ve dayanışma çağrısında bulundu. Cumhuriyet’in haberine göre Maduro, OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo’ya gönderdiği mektupta "Bugün ABD’nin Venezuela’nın iç işlerine yasa dışı ve keyfi olarak karışmasına karşı yürüttüğümüz savaşta OPEC üyesi ülkelerin dayanışma ve desteğini almayı umuyoruz" dedi. Venezuela, OPEC’in kurucu ülkeleri arasında yer alıyor. OPEC ise politikalarla değil, petrol düzenlemeleriyle ilgilendiğini duyurdu.

Askeri tatbikat

ABD Başkanı Donald Trump’ın Venezuela’da muhalefetin lideri Juan Guaido’nun kendini geçici devlet başkanı ilan etmesinin ardından Guaido’yu tanıması ve mevcut yönetime karşı askeri müdahalenin de seçenekler arasında bulunduğunu söylemesi üzerine Venezuela ordusu dün 5 gün sürecek bir askeri tatbikata başladı.

Latin Amerika'da İspanyol yönetimine karşı bağımsızlık hareketine liderlik eden Simon Bolivar'ın Angostura Konuşmasının 200. yıldönümü dolayısıyla yapıldığı söylenen tatbikatta konuşan Nicolas Maduro, "İşte silahlı kuvvetler burada, 200 yıldır istikbali için savaşan bir vatanın onurunu ve haysiyetini savunan insanlar burada. Donald Trump da dışarı, tehditleri de dışarı" şeklinde konuştu.

Venezuela’da darbeye hayır! (Şenol Karakaş)

Başkentte iki miting

Bugün başkent Caracas’ta hem Maduro yanlıları hem de Guaido yanlıları miting yapacaklar. Maduro’nun da katılacağı miting Bolivar Meydanı’nda yapılacak, muhalifler ise Las Mercedes’te toplanacaklar. Muhalifler, ABD'nin Kolombiya, Brezilya ve Karayip Denizi'ndeki bir adaya yığdığı insani yardımın ülkeye sokulması için orduya çağrı yapması bekleniyor. Juan Guaido Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Silahlı kuvvetlere açık bir mesaj vereceğiz. Venezuelalıların kavgasında saf tutun ve insanımızın ihtiyacı olan ilaç ve gıdaya ulaşmasına izin verin" dedi.

Venezuelalı sosyalistler: Halk Maduro'yu istemiyor ve Guaidó'yu kimse seçmedi

Röportaj: Venezuela’da işçilerin krize karşı direnişi

Venezuela krizi sosyalizmin işe yaramadığını mı gösteriyor?

Bültene kayıt ol