Sarı Yelekliler'de 12. hafta

03.02.2019 - 08:41
Haberi paylaş

Macron yönetiminin istifasını isteyen ‘sarı yelekliler’, eylemlerinin 12. haftasında yine sokaklardaydı. Bu haftaki eylemler, polisin eylemcilere uyguladığı şiddetin artmasına tepki olarak, daha önceki eylemlerde ‘yaralanan eylemcilere’ adandı.

Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, eylemlerin başladığı 17 Kasım’dan bu yana 10 kişi hayatını kaybetti, 2 bin kişi yaralandı ve en az 4 kişi gözünden ciddi yara aldı.

Paris'in Felix-Eboue Meydanı'nda toplanan Sarı Yelekliler, Republique Meydanı'na yürüdü. Yürüyüşte biber gazından yaralanan eylemciler de yer aldı. Sarı yelekliler kordon kurarak bu kişilerin güvenliğini sağladı.

Yürüyüşün ardından Republique Meydanı’nda Sarı Yeleklilere polis saldırdı. Meydanın etrafı polis tarafından sarılırken, metro ulaşımı durduruldu. Paris Emniyet Müdürlüğü, eylemde 10 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Nantes kentinde düzenlenen eylemde de polis şiddeti vardı. Valence Valiliği ise kentte yapılacak protesto öncesinde 18 kişinin gözaltına alındığı duyurdu.

İçişleri Bakanlığının paylaştığı verilere göre de ülke genelindeki eylemlerde 17 bin 400 kişi yer alırken, Occurence adlı şirketin Fransız basını için yaptığı sayıma göre Paris'teki eyleme 13 bin 800 kişi katıldı.

Polisin attığı ‘flash-ball’ isimli plastik merminin gözüne isabet etmesi üzerine hastaneye kaldırılan sarı yeleklilerin liderlerinden Jerome Rodrigues’ın gözünü kaybettiği açıklanmıştı. Rodrigues’in gözünü kaybetmesinin ardından insan hakları dernekleri ve sendikalar da eylemcilere karşı uygulanan şiddetin artması ve bunun sonucunda çok sayıda kişinin yaralanması ve hayatını kaybetmesinin ardından Fransız Danıştayı’na başvuruda bulunarak, polislerin eylemcilere karşı kullandığı ‘flash-ball’ isimli plastik mermilerin yasaklanmasını istedi. Ayrıca ‘Desarmons-les’ isimli sivil toplum örgütü eylemlerde toplamda 20 kişinin gözünü kaybettiğini belirterek, polisin silahsızlanması gerektiğini söyledi.

Fransa'da 5 Şubat için genel grev çağrısı

Danıştay, ülkenin en büyük sendikalarından Genel İş Konfederasyonu (CGT) ve İnsan Hakları Liginin (LDH), polisin, sarı yeleklilerin eylemlerinde biber gazı kullanmasını yasaklama talebini reddetmişti.

Hükümet ‘kamu düzenini sağlamak’ için polisin biber gazı kullanmaya ihtiyacı olduğunu savunuyor.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, yaptığı açıklamada, eylemlerde çok fazla kişinin yaralanmasına neden olan biber gazı kullanımından endişe duyduğunu vurgulamıştı.

Liberation gazetesi, 17 Kasım'da başlayan sarı yeleklilerin eylemlerinde biber gazı nedeniyle 69 göstericinin yaralandığını ve 14 göstericinin bir gözünü kaybettiğini belirtmişti.

Çok sayıda siyasetçi ve insan hakları savunucusu, sarı yeleklilerin eylemlerinde birçok kişinin yaralanmasına neden olduğu için polisin biber gazı kullanmasına tepki göstermişti.

(Evrensel)

Bültene kayıt ol